Цените на златото спадат в сряда под натискана засилващия се долар. Американската валута е в подем, получавайки силна подкрепа от вероятното повишаване на лихвите в САЩ през декември. Както и от очакваното по-късно днес публикуване на подробности от плана на администрацията на Доналд Тръмп за обещаната данъчна реформа.

По обед златото се търгуваше по $1.289,83 за тройунция в сравнение с $1.293,51 за унция при закриването на търговете във вторник.

В хода на предишната сесия ценният метал поевтиня с 1,3 процента, демонстрирайки най-голямото двуседмично спадане на цената, след изказването на Джанет Йелън.

Шефът на Федералния резерв на САЩ обеща да не се отклонява от курса за затягане на паричнокредитната политика и вероятното вдигане на лихвите през декември, независимо от неопределеността по отношение инфлацията в страната.

Фючърсите за златото в САЩ с доставка през декември поевтиняха с $9,2 до $1.292,5 за унция.

Но, според мнението на анализаторите, запазващото се геополитическо напрежение, ограничава загубата в стойността на жълтия метал, предпочитана безопасна инвестиция в периоди на кризи.

Акциите на компаниите поскъпват в сряда, тъй като инвеститорите се надяват на прогрес по отношение на обещаната от Тръмп данъчна реформа, предвиждаща намаляване на налога за фирмите до 20 на сто.

Среброто в сряда се търгува по $16,83 за унция в сравнение с $16,76 при закриването на сесията във вторник. Платина струва $923,80 при цена $922,00 вчера , а паладият - $915,75 в сравнение с $914,00 в края на вчерашната търговия.