Цената на златото във вторник сутринта леко се понижава поради нарастването на пазарното търсенето на рискови активи, сочат данните от търговията.

Днес стойността на априлските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк спадна с 0,09%, или с 1,6 долара, до 1821,5 долара за тройунция.

Мартенските фючърсите за среброто в същото време поскъпнаха с 1,51% до 27,725 долара за унция.

Апетитът за риск нараства на световните финансови пазари, което се отразява негативно върху търсенето на по-надеждното злато. Борсовите индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион днес растат в рамките на 2%, а цената на петрола също се повишава. Надеждите за глобално икономическо възстановяване се подхранват от все по-широкото въвеждане на ваксинациите срещу коронавирус, тъй като инвеститорите очакват окончателно отмяна на ограничителните мерки.

Участниците в търговията също така очакват яснота с държавната подкрепа за американската икономика. По-рано президентът Джо Байдън предложи пакет от стимули за 1,9 трилиона долара. Ако се приеме тази огромна сума, цената на златото може да бъде подкрепена от страхове за инфлация и обезценяване на долара.

В същото време мениджърът за бизнес развитие на Guardian Gold Australia, Джон Фини, чието мнение е цитирано от Bloomberg, смята, че цените на металите като цяло остават активни на пазара, включително с оглед на нестабилността на фондовите и криптовалутните пазари. По-специално, по-рано цената на медта достигна максимум от октомври 2012 г., а платината поскъпна до рекорд за шест години.