Златото поевтинява в сряда сутринта, цената е малко под 1630 долара за тройунция, става ясно от данните зя днешната търговия. Силният долар и доходността на US Treasuries направиха жълтите кюлчета по-малко изгодни за инвеститорите.

Към 9:30 часа българско време стойността на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се понижи с $7,8 или с 0,46%, до $1628,4 за тройунция.

На спот пазара благородният метал се търгува по 1621,83 долара за една тройунция, информира Тrading Еconomics.

В същото време цената на декемврийските фючърси на среброто падна с 1,11% до 18,133 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) нарасна с 0,52%, до 114,7 пункта. По-силният долар прави златото по-малко изгодно за инвеститорите, притежаващи други валути.

В същото време се повишава и доходността на държавните облигации на САЩ. Така доходността на десетгодишните US Treasuries нарасна до 3,984% от нивото на последното затваряне от 3,963%. Показателят достигна нивото от 4%, за първи път от октомври 2008 година. Държавните облигации на САЩ са алтернативна инвестиция на златото, така че котировките им като правило имат разнопосочна динамика.

Стоковите стратези в TD Securities очакват златото да падне под 1600 долара в следващия етап от цикъла на повишаване на лихвите, тъй като търговците спекулират, че вдигането на базовите ставки ще продължи още известно време, пише Bloomberg.