Стойността на златото се покачва във вторник на фона на нарасналите опасения за изостряне на търговския конфликт между САЩ и Китай.

Днес сутринта цената на декемврийските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex се увеличава с 1,4 долара, или с 0,11% - до 1229 долара за тройунция.

Цената на декемврийските фючърси за среброто в същото време се повишава с 0,47% - до 14,51 долара за унция.

Инвеститорите днес отдават предпочитание на златото в качеството му на по-безопасен актив. В медиите се появиха публикации за възможни нови вносни мита от страна на САЩ върху стоките от Китай в началото на декември. На този фон американските борси в понеделник закриха търговията със спада на индексите.

В същото време определен натиск върху динамиката на стойността на златото оказва растящия спрямо световните валути курс на долара. Но като цяло за котировките на ценните метали има фундаментална подкрепа, инвеститорите да остават крайно внимателни по отношение на пазарите. В тази ситуация има възможност за ръст на цената на до 1255 долара за унция, отбелязва пред Reuters анализаторът по суровинните стоки на Phillip Futures, Бенджамин Лу.