Цената на златото съвсем леко се понижава в сряда сутринта на фона на несигурните перспективи за глобално икономическо възстановяване, но остава над 1900 долара за тройунция, показват данните от днешната търговия.

Стойността на декемврийските фючърси за златото на борсата Comex в Ню Йорк намалява с 0,04% - или с 0,85 долара, до 1 911,05 долара за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто спаднаха с 0,12% до 24,54 долара за унция.

Инвеститорите оценяват перспективите за възстановяване на световната икономика на фона на редица фактори. Пазарът очаква решение за пакета от мерки в подкрепа на американската икономика. Въпреки факта, че се водят преговори, повечето търговци споделят мнението, че новите стимули няма да бъде приети преди президентските избори в страната.

Освен това в света продължава да се наблюдава увеличаване на заразените с коронавирус. Редица държави регистрират рекорди за ежедневното нарастване на случаите, особено САЩ и Европа."Инвеститорите се нуждаят от причина да купуват повече злато и тази причина ще дойде заедно със сигналите за решението, свързано с приемането на новите мерки за подкрепа на американската икономика", казва пазарният стратег на Axi Стивън Инес, цитиран от Reuters.

Лек натиск върху цената на златото оказва растежът на доларовия индекс. По-скъпият долар прави златото по-малко достъпно за инвеститорите с други валути, което задържа котировките на скъпоценния метал.