Турската лира продължава да поевтинява срещу американския долар и отново достигна рекордно дъно. Спадът дойде след намека от президента Ердоган относно възможна военна намеса в съседна Сирия, предава Bloomberg.

Късно в понеделник държавният глава заяви, че Турция е решена да елиминира заплахите, идващи от Сирия, "или чрез силите, които са активни там, или чрез наши средства". Валутата изгуби 0,4 процента и падна до 9,0398 за долар, като по-късно възстанови част от стойността си и по обяд във вторник се търгува срещу 8,99446.

Снимка 549958

Макар че Анкара е намесена в конфликта от години, ходът заплашва да създаде още напрежение със САЩ, които подкрепят кюрдските войски в региона.

Поевтиняването на валутата бе подсилено и от поскъпване на долара и крехък риск за апетит. Миналия месец централната банка изненадващо понижи лихвите, което намалява привлекателността на турските активи. И създаде притеснения, че инфлацията - която вече е на двугодишен връх - ще продължи да се ускорява. След решението на институцията, лира падна с над 6 процента срещу долара.