Турската лира падна за трети пореден ден, след като еуфорията около повишението на лихвите през миналата седмица премина и вниманието се насочи към предизвикателствата пред икономиката на Турция, пише Bloomberg.

Валутата падна с почти 1.75% спрямо долара, като загубите се увеличават, тъй като дългите позиции, започнали след увеличаването на лихвения процент с 625 базисни пункта миналата седмица, се затварят, според търговец в Истанбул, пожелал анонимност. Лирата поведе загубите на развиващите се пазари, а волатилността й е най-високата сред техните валути.

Защо рецесията е най-добрият изход за Турция?

Защо рецесията е най-добрият изход за Турция?

Поне според някои инвеститори

Макар че агресивният ход на централните банкери беше приветстван като потвърждение на независимостта на паричната институция, 40%-ният спад на валутата през тази година нанесе тежък удар на икономиката, която разчита до голяма степен на чуждестранните потоци, за да запази растежа си. При инфлация, близка до 18%, много инвеститори смятат, че централната банка изчака твърде дълго, за да действа решително.

Лирата се търгува при 6.4231 за долар към 14:39 българско време, отчитайки загуби от над 3% през тази седмица.

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Турция има 11 месеца да намери $179 милиарда

Компаниите в страната са опасно задлъжнели към чужди банки

Корпоративният сектор изпитва дефицит на чужда валута от 216 млрд. долара, а анализаторите твърдят, че задържаното търсене на твърда валута може да попречи на всеки значим растеж.

Миналия четвъртък турските търговци на дребно и корпоративни инвеститори изкупиха до 2 млрд. долара, което забави печалбите на лирата. "Мисля, че е очевидно, че местният турски корпоративен сектор държи къси позиции в двойката долар-лира. Всеки спад, който видят, е възможност да се намали тази експозиция", смята Саед Абукарш, съосновател на базирания в Дубай хедж фонд Ark Capital.

"Можем да видим пристъпи на търсене на турски лири, но основният проблем все още е налице. Доверието. А местните компании не вярват", добави Абуркаш.

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес
Обновена

Настъпи моментът на истината за турската лира и турския бизнес

Централната банка е длъжна да повиши лихвите, действията й са решаващи за икономиката

В стремежа си да продължи да поддържа валутата, централната банка в Анкара повиши лихвения процент за изискуемите резерви, деноминирани в лири, до 13% от 7%, според документ, публикуван от Bloomberg News.

Ще се обърне внимание на средносрочната икономическа програма на правителството, която ще бъде обсъждана в четвъртък, когато инвеститорите ще следят дали властите ще се ангажират със строга фискална позиция, която да помогне за намаляване на двойния дефицит (по текущата и по валутната сметка) на страната.