За някои чуждестранни инвеститори най-хубавото, което може да се случи на Турция, е рецесия. Макар и контраинтуитивно, това предложение е основано на теорията, че свиваща се икономика е едно от малкото неща, които могат да обуздаят инфлацията, пише The Wall Street Journal.

В четвъртък централната банка направи опит да успокои повишението на цените, повишавайки основната лихва до 24 процента от 17,75 процента, като зарадва пазарите, които все още се притесняват доколко институцията е независима от президента Реджеп Тайип Ердоган.

Но много инвеститори вярват, че по-високите лихви сами по себе си най-вероятно няма да са достатъчни, за да разрешат проблема и да повишат стойността на лирата, както и че те може да създадат проблеми за турските компании и банки, които се опитват да рефинансират огромните си задължения.

Ако това създаде рецесия, то в дългосрочен вариант е по-добрият вариант, казва някои. Спад на икономиката ще удари тежко акциите и облигациите, като може да създаде и значителен проблем за банките в страната, както и за жизнения стандарт на турците. Но за някои инвеститори рискът рецесия да свали цената на инвестициите им може да се окаже по-малък от този инфлацията да изяде стойността им.

Турция ще помогне на банките с лошите кредити чрез ново дружество

Турция ще помогне на банките с лошите кредити чрез ново дружество

Очаква се мярката да бъде представена в четвъртък

"Индикаторите предвиждат значително забавяне", казва Юрген Одениъс, икономически съветник в PGIM Fixed Income. "И то е нужно, за да се постигне така нужното ребалансиране".

Валутата на Турцияв загуби над 37 процента през тази година, основно заради притесненията относно огромните деноминирани задължения в долари в страната и вярването, че Ердоган ще спре централната банка от повишаването на лихвите, за да се бори с инфлацията, която достигна 17,9 процента през август.

Ключово за инвеститорите е дали лирата е достатъчно слаба, за да оправдае закупуването на местни акции и други активи с отстъпка като залог в дългосрочен план, дори и икономиката да потъне за кратко.

Deutsche Bank изчислява, че турската лира е 40% под справедливата ѝ стойност. Но има уловка. Ако инфлацията надхвърли сегашните очаквания на икономистите - пик между 20 и 25 процента, тогава голяма част от стойността на лирата ще изчезне.

Защо Румъния е новата Турция за Европа?

Защо Румъния е новата Турция за Европа?

Или по какво си приличат двете държави според Световната банка

Забавяне на турската икономика, която миналата година нарасна повече от всяка една друга страна от Г20, може да успокои инфлацията. По-високата безработица, например, ще спре работниците от искане за повишения на заплатите, дори и при ръст на цените на вноса и намаление на жизнения им стандарт. Синдикати казват, че турците изчакват с исканията за ръст на възнагражденията, притеснени, че могат да загубят работата си на фона на икономическата нестабилност.

Вече има значи, че турската икономика се забавя. През второто тримесечие, тя се разшири с 5,2 процента спрямо миналата година, сравнено със 7,3 процента ръст през първите три месеца на годината, показват официалните данни. Данни, публикувани в петък, показват, че дефицитът по текущата сметка е намалял до $1,9 милиарда през юли от $3 милиарда през юни.

Рецесиите често вървят със забавяща се инфлация, особено когато безработицата е достатъчно голяма, че работниците губят възможността да искат повишение на заплатите. През 80-те години Федералният резерв свали инфлацията, причинена от повишаващите се цени на петрола, като увеличи лихвите и причини рецесия. Високата инфлация във Великобритания също намаля през този период, когато страната влезе в рецесия.

Но инфлацията не винаги спада заедно с икономиката. След кризата с песото в Мексико през 1994 г., инфлацията подскочи, докато икономиката потъваше - и после започна да намалява, когато брутният вътрешен продукт започна да се възстановява.

Ще заразят ли и Азия кризите в Турция и Аржентина?

Ще заразят ли и Азия кризите в Турция и Аржентина?

Поглед към търговските връзки и позициите на банките