Турската лира се срина до ново рекордно дъно спрямо долара на 21 май, засегната от растежа на зелените пари и тревогите за способността на турската централната банка да удържи двуцифрената инфлация.

Лирата се търгуваше при курс 4.5435 за долар тази сутрин, като достигна 4.5693 по-рано в сесията. Турската валута е изгубила 16.5% от стойността си през тази година, превръщайки се в една от най-зле представящите се парични единици на развиващите се пазари.

Турция взе спешни мерки, за да защити сриващата се лира

Турция взе спешни мерки, за да защити сриващата се лира

Страната ще насърчава икономическия растеж, но спазвайки фискална дисциплина

"Това се дължи на глобалната среда, която продължава да се влошава, характеризираща се с по-високи доходи на американските облигации и по-силен долар", твърди Инан Демир, старши икономист в Nomura International.

"Ситуацията беше изострена от речта на (президента Реджеп Тайип) Ердоган миналата седмица в Лондон и факта, че Централната банка изглежда неспособна да предприеме действия за спиране на слабостта на валутата", обясни той.

Обезценяващата се лира е заплаха за подкрепата на турците към Ердоган

Обезценяващата се лира е заплаха за подкрепата на турците към Ердоган

Президентът все още има силни позиции, но растящите цени са риск

Годишната инфлация бе 10.85% през април, а през последните месеци достигна 12.98%.

Засилващият се долар допълнително влоши нещата за турските пари. Зелените пари достигнаха 5-месечен връх спрямо кошницата от 6 основни валути, като в един момент стойността на доларовия индекс бе 93.860 пункта.

Турската лира се срина до ново рекордно дъно

Турската лира се срина до ново рекордно дъно

Инфлацията в страната се ускорява, S&P свали кредитния рейтинг

Затова допринесе и постигнатото разбирателство между Китай и САЩ за справяне с търговския дисбаланс, което за момента отлага търговската война между двете най-големи световни икономики.