Исмаил Кир е убеден, че знае защо турската лира постоянно понася тежки удари през последните месеци. "Всичко това е част от план. Опитват се да свалят началника", твърди той.

Като собственик на валутно обменно бюро в истанбулския район Юскюдар, Кир има пряк поглед как турската лира напоследък постоянно се обезценява, записвайки серия от исторически понижения. От началото на 2018 г. паричната единица падна със 17%, а в момента се търгува при курс от около 4.5 лири за долар.

Бизнесменът се присъединява към широко разпространената теория на конспирацията, свързана с антисемитизма, че упадъкът на валутата се дължи на сенчеста група, която според него е съставена от американски, английски, холандски и "някои еврейски семейства", които искат да лишат президента Реджеп Тайип Ердоган за подкрепа на изборите през следващия месец.

"Но има нещо, което тези хора не разбират. Дори лирата да достигне 5 или дори 6 лири за долар, хората ще продължат да гласуват за него", убеден е Кир.

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Турция е в омагьосан кръг: лирата се срива, централната банка не смее да я защити

Инвеститорите масово залагат срещу валутата и печелят

Анализаторите и инвеститорите останаха силно изненадани след посещението на Ердоган в Лондон, където той използва обяд с мениджъри на фондове и интервю за Bloomberg, за да изложи ексцентричните си възгледи, че високите лихвени проценти водят до висока инфлация.

Пазарите отговориха с разпродажби. Икономистите предупреждават, че отслабването на лирата ще изостри инфлацията, която вече се движи близо до 11%, и оказва нарастващ натиск върху корпоративния сектор, който има големи дългове в чуждестранна валута, пише AFP.

Много инвеститори са объркани от рисковото поведение на президента в средата на решаваща предизборна кампания. Ердоган остава фаворит да спечели и президентските, и парламентарните избори, които ще се проведат на 24 юни. Ако спечели, Турция ще бъде преобразувана в президентска република, а държавният глава ще разполага с огромни правомощия.

Но твърдият електорат на партията на Ердоган постепенно започва да намалява, като все повече от младите хора и жителите на най-големите турски градове се отдръпват от нея.

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Политиката на Турция е напът да взриви икономиката й

Страната намалява данъци и лихви и раздава пари, а е по-задлъжняла от всякога

Икономиката отдавна се разглежда като основа на подкрепата на неговата "Партия на справедливостта и развитието". Логиката показва, че ако тя изпадне в беда, същото ще се случи и със самия Ердоган.

Но в Юскюдар, който има репутацията на консервативен район, олицетворяващ ценностите на партията на Ердоган, малцина от поддръжниците на президента го обвиняват за проблемите напоследък.

Много от жителите на района повтарят думите на президента, че грабителско лихвено лоби се стреми да ограничи растежа на Турция.

Собственикът на магазин, който продава конзоли за игри и мобилни телефони, признава, че е понесъл тежък удар от падащата лира. Търговецът хвърля вината върху външни сили, "които си играят с Турция", което според него се случва по време на всеки изборен цикъл.

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

През следващата година в страната предстоят избори

"Ние помагаме на беззащитни страни и това не им харесва. Така че не искат страната ни да бъде силна", твърди той.

Въпреки растежът от 7.4% през миналата година, мнозина се оплакаха от поскъпването на храните и горивата. Домакиня, която носи пазарски чанти, споделя, че седмичните й разходи са се увеличили. "Оплаквам се, но все пак ще гласувам за тях", смее се тя.

Но все пак има малки признаци на пропукване в подкрепа на Ердоган.

Откъсвайки листата от киселите зелени сливи, натрупани върху дървената му количка, продавач на плодове се оплаква, че обезценяващата се валута създава недостиг. Фермерите се възползват от слабата лира, за да продават продукцията си в чужбина.

"Ако това продължава така, в рамките на няколко години няма да купуваме плодовете на килограм. Ще ги купуваме в малки кутийки с етикети, както правят европейците", оплаква се той.

Партията на Ердоган раздава пари на 12 милиона турци преди изборите

Турците получават щедър подарък преди изборите

Финансовите добавки ще струват на хазната 5.9 милиарда долара

Търговецът също е гласувал за партията на Ердоган в миналото. Но запитан докога ще продължат неволите на търговията с плодове, той отговаря с въздишка: "Докато продължава този султанат."

Споменаването на османския обществен ред не е комплимент, подклаждайки страховете, че настоящите правомощия на Ердоган съперничат на тези на владетелите от миналото.

Все пак, продавачът твърди, че отново ще гласува за управляващата партия, макар експертите да предупреждават, че избирателите не винаги разкриват истинските си намерения заради сложната политическа среда.

Така или иначе, такъв цинизъм е обезпокоителен за управляващата партия, чиято подкрепа бавно се влошава в много райони, дори в Юскюдар. Предвид прогнозите, че те няма да могат да осигурят мнозинство в парламента, всеки глас е от значение.

Инфлацията в Турция се ускори до 14-годишен връх

Инфлацията в Турция се ускори до 14-годишен връх

През ноември отчете 13% ръст на годишна база

Седейки на пейка със съпругата си и малкия си син, собственикът на бръснарница Аскин Аян се оплаква, че всичко, което прави, е да работи и въпреки това едвам свързва двата края. Той не се чувства част от новия консервативен елит, който се опитва да създаде Ердоган.

"Гледам чуждестранните туристи, които идват тук само за 10 дни и си мисля: те познават Истанбул по-добре от мен", признава бръснарят.

Аян също ще гласува за Ердоган, защото не вярва на опозицията, която вижда като "фигури от лошите стари времена".

Но той предупреждава партията на президента: "Ще им дам още един шанс. Ако не могат да решат тези проблеми, следващия път ще гласувам за някой друг".