Турската лира продължава да пада спрямо еврото и долара, затвърждавайки позицията си на една от най-зле представящите се валути през тази година.

Обезценяването на паричната единица се превръща във все по-голям проблем, а Централната банка на страната не смее да се намеси и да я защити, като повиши основната лихва, заради острата критика на президента Реджеп Тайип Ердоган за високите разходи по заеми.

От това се възползват хедж фондовете и други спекуланти да залагат срещу турската лира и да печелят добре от това.

Турската лира падна до ново рекордно дъно

Турската лира падна до ново рекордно дъно

Ердоган критикува политиката на централната банка

"Участниците на пазара са нясно, че гуверньорът Четинкая има ограничено място за повишаване на ставките в настоящата домашна среда", отбелязва Пьотр Матис, стратег в Rabobank в Лондон.

Централната банка запази високите лихви, макар че обеща допълнително повишаване, ако е необходимо. Но инвеститорите са загрижени, че турското правителство ще се противопостави на такъв ход тъй като се опитва да стимулира растежа, оставяйки валутата на милостта на чуждестранните капиталови потоци.

Дефицитът по текущата сметка на Турция се увеличи до 53.3 млрд. долара през 12-те месеца до февруари, като по-голямата част от този недостиг се финансира от портфейлни инвестиции, показват последните данни.

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

Турската икономика е на ръба на прегряването. И това е лоша новина за Ердоган

През следващата година в страната предстоят избори

Лирата се обезцени с повече от 9% тази година и падна до рекордните 4.1934 долара в сряда. Срещу еврото се понижи до най-ниското ниво досега от 5.1938.

Загубите във валутата се ускориха, когато инвеститорите оцениха перспективата за военна операция на САЩ в съседна Сирия. Турската армия провежда военна операция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия, а предупреждението на президента на Щатите Доналд Тръмп за ракетна атака усложнява несигурната геополитическа позиция на Анкара.

Goldman Sachs: Турската икономика прегрява и това ще удари лирата

Goldman Sachs: Турската икономика прегрява и това ще удари лирата

Централната банка спешно трябва да вдигне лихвите, за да овладее инфлацията

"Пазарът залага, че лирата ще поевтинее", казва Гийом Треска, стратег в Париж в Credit Agricole.

Инвеститорите сега искат рекордни компенсации, за да вложат парите си в страната. Доходността от 10-годишните облигации на Турция се повиши до безпрецедентните 13.56% в сряда, нараствайки с почти 200 базисни пункта за 2 месеца.

"Това е порочен кръг от по-слаба лира, водеща до по-нататъшни загуби на акции и облигации, което на свой ред поражда загриженост за изтичането на капитали и води до още по-слаба валута", казва Матис.