Турската лира започва да изглежда като бастион на стабилността, ако вземем предвид доброто й представяне през тази година. Но американската банка Goldman Sachs не очаква то да продължи.

Лихвените проценти на страната остават твърде ниски, за да удържат разрастващия се дефицит по текущата сметка и да овладеят инфлацията в икономиката, предупреждават експертите на Goldman Sachs.

Турската лира и румънската лея удариха историческо дъно в един и същи ден

Две балкански валути удариха историческо дъно в един и същи ден

При първата причина са обтегнатите отношения между Анкара и Вашингтон

Но с власти, които не харесват по-слабия растеж, който би съпътствал увеличението на лихвите, ще е нужен "пазарен натиск върху валутата", за да може централната банка да повиши лихвите, смятат анализаторите.

Кредитната агенция Moody's засили тези опасения, твърдейки, че ефективната парична политика е подкопана и допълнително понижи кредитния рейтинг на Турция до ниво "боклук".

Дефицитът по текущата сметка на Турция продължава да набъбва

Дефицитът по текущата сметка на Турция продължава да набъбва

Високата номинална доходност засега помага на турската лира да преодолява сътресенията на валутните пазари: тя се повиши с 0.5% спрямо долара през годината.

Но тъй като инфлацията непрекъснато намалява стойността на валутата, а двуцифреният икономически растеж изтласква дефицита по текущата сметка до около 6% от продукцията, това предимство се руши и лирата ще изостане от останалите валути, предвиждат от банката.

Moody's свали кредитния рейтинг на Турция още под инвестиционното ниво

Moody's свали кредитния рейтинг на Турция още под инвестиционното ниво

Влошаващи се политически условия и увеличени рискове от външни шокове

"Турция продължава да показва класическите признаци на прегряване на икономиката, с двуцифрена инфлация и влошаващо се външно салдо", казва анализаторът на Goldman Sachs Марк Озеров. 12-месечната ценова цел на банката за лирата към декември беше 3.90 за долар.

Кредитната агенция Moody's понижи рейтинга на Турция с една степен до Ba2 - 2 нива под инвестиционния клас. Правителството изглежда се фокусира върху краткосрочни мерки, които подкопават политиката и икономическата реформа, смята анализаторът на Moody"s Кристин Линдоу.

Турската икономика е пред прегряване

Още една балканска икономика прегрява

Южната ни съседка се нуждае от чужди инвеститори, но с реториката си Ердоган ги гони

Продължителната инфлация и политическите тенденции, като продължаващото извънредно положение след опита за преврат, са сериозна тежест за страната, отбелязва Линдоу.

Централната банка остави непроменените лихвите в сряда, въпреки данните, че инфлацията е над 10% през февруари, което е над 2 пъти по-голяма инфлация от заложената като цел от паричния орган.

Колко силна е турската икономика?

Колко силна е турската икономика?

Споровете със САЩ хвърлиха светлина върху истинското й състояние