Международна рейтингова агенция Moody's понижи суверенния кредитен рейтинг на Турция под инвестиционното равнище. Падането на показателя дълбоко в т.нар. територия "боклук" (високорисков рейтинг) се позовава на продължаващата загуба на институционална сила, на влошаващите се политически условия и на увеличените рискове от външни шокове и тези, свързани с разширяващия се дефицит на текущата сметка на страната, пише The Wall Street Journal.

Базираната в Ню Йорк агенция намали рейтинга на Турция с една степен до "Ba2" от "Ba1", което е вече с две нива под инвестиционната територия.

Тази стъпка съвпада с тази, предприети от Standard & Poor's преди време, когато агенцията също намали кредитния рейтинг на Турция с две степени под инвестиционното ниво, като на този етап само агенция Fitch Ratings определя рейтинг за нашата съседка, който е с една стъпка под инвестиционния клас, припомня bnr.ng.

В същото време Moody's промени перспективата за новия кредитен рейтинг на Турция до стабилна от отрицателна.

След това решение турската лира се намира под известен натиск от продажби спрямо долара и еврото. Американската валута поскъпва към 3,8089 турски лири, но на този етап остава далеч под рекордния връх около 3,9810 лири, достигнат през втората половина на ноември 2017 година. В същото време общата валута поскъпва към 4,7309 турски лири, доближавайки вчерашния исторически връх около 4,7332 лири за едно евро.

Основният индекс на фондовата борса в Истанбул - BIST 100 обаче игнорира решенето на Moody's и стартира днешната търговия с повишение от 0,37%. Според анализатори, първоначалната пазара реакция изглежда ограничена, тъй като отбелязаните рискове не са нови за пазарните участници, които по-скоро се фокусират върху глобалните рискове (най-вече тези, свързани с рисковете за търговска война), отколкото върху икономическите и политически развития в рамките на Турция.

Турция има $13 милиарда дефицит за 2017 г.

Турция има $13 милиарда дефицит за 2017 г.

С изключение на лихвените плащания, правителството регистрира излишък от около $2.5 милиарда

Аргументирайки своето решение, агенцията отбеляза: "Съществуващото отслабване на кредитния профил на Турция продължава да се движи главно, както през последните четири години, от влошаването на институционалната мощ на страната. Правителството изглежда все още се съсредоточава върху краткосрочни мерки, които са в ущърб на ефективната парична политика и на фундаменталната икономическа реформа".

Според агенцията потенциалното повишаване на рейтинга на Турция е ограничено от високата външна уязвимост. Възходящо движение по отношение на кредитния рейтинг може да се осъществи в случай на структурно намаляване на тези уязвимости, т.е. значително и трайно ограничаване на дефицита по текущата сметка или удължаване на външната дългова структура на банковия и на корпоративния сектор, коментират от Moody's.