Турската лира падна в четвъртък до ново рекордно дъно спрямо долара. Възобновиха се опасенията за неспособността на централната банка да се бори с инфлацията в страната и след съобщенията, че президентът Ердоган за поред път е подложил на критика парично-кредитната политика на регулатора.

Днес турската валута отслабна до рекорден минимум от 4,0430 лири за едни долар. По обед лирата се търгуваше на ниво 4,0304, или с 0,8 процента под курса от края на вчерашния ден, съобщава Reuters.

По отношение на еврото турската лира се понижи до 4,9510, макар да остава над рекордно ниския курс спрямо общата валута от 4,9728 лири за евро, достигнат през миналия месец.

От началото на тази година турската валута поевтиня с около 6 процента спрямо долара. Та демонстрира една от най-лошите динамики на валута на развиваща се страна, заради безпокойството на инвеститорите от двуцифрения темп на инфлацията и политическите мерки, които те смятат за неадекватни.

Както съобщава днес вестник Hurriyet, Ердоган, изказвайки се на заседание на актива на управляващата партия тази седмица, е разкритикувал неотдавнашното повишение на основната лихва от централната банка. Президентът е заявил, че това решение не е било съгласувано с правителството.

Агенция Ройтерс отбелязва, че администрацията на турския лидер не е била достъпна за коментари по посочената тема.