Турската икономика прегрява и това може да се превърне в сериозен проблем за президента Реджеп Ердоган до такава степен, до каквато е и за кредиторите на държавата.

В южната ни съседка валутата е притисната по тежестта на дефицитът по текущата сметка и двуцифрената инфлация. И всичко това на фона на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 7.4% до 851 милиарда долара за миналата година, което е най-големият растеж сред основните световни икономики.

Една балканска страна изпревари Китай и Индия по икономически растеж. И тя не е Румъния

Една балканска страна изпревари Китай и Индия по икономически растеж. И тя не е Румъния

Ръстът на БВП идва до голяма степен от вътрешното търсене

Успоредно с това държавният глава се опитва да затвърди управлението си по време на изборите през следващата година и за него е особено важно да не се стига до каквито и да било турбуленции. Но индикациите за такива растат все повече.

Един от сигналите е нарасналият дълг на турските компании, който вече възлиза на 40% от БВП на страната.

Турската икономика е пред прегряване

Още една балканска икономика прегрява

Южната ни съседка се нуждае от чужди инвеститори, но с реториката си Ердоган ги гони

За проблемите на частния сектор говорят опитите на производителят на сладки изделия Yildiz Holding за предоговаряне на задължения от 7 милиарда долара, както и неплатени 4,75 милиарда долара за покупката на водеща телекомуникационна компания в страната. Всичко това подвига въпроса за това колко здрав е корпоративния сектор, пише Bloomberg.

Докато инвеститорите в Турция настояват за по-предпазлива икономическа политика, правителството изглежда няма намерения да ограничава растежа, чийто най-голям двигател е потреблението. Това от своя страна води до все по-големи притеснения от страна на кредиторите на страната.

Колко силна е турската икономика?

Колко силна е турската икономика?

Споровете със САЩ хвърлиха светлина върху истинското й състояние

"Постигането на осмислено забавяне на икономиката не е в стила на Ердоган. Инвеститорите се питат обаче колко дълго това ще продължи без намеса и без да доведе до корекции в курса на лирата", казва Нейджъл Рендел, който е анализатор в лондонската Madley Global Advisors.

Валутата премина през най-тежкото си тримесечие за последната почти една година и достигна рекордно ниско ниво малко след като агенция Moody's понижи кредитния рейтинг на Турция до ниво "боклук".

Goldman Sachs: Турската икономика прегрява и това ще удари лирата

Goldman Sachs: Турската икономика прегрява и това ще удари лирата

Централната банка спешно трябва да вдигне лихвите, за да овладее инфлацията

Въпреки всички тези притеснителни сигнали от държавата продължават да твърдят, че рисковете вече са зад гърба им.

Икономическият съветник на Евроган Семил Ертем заяви в края на март, че растежът на турската икономика е стабилен и инфлацията ще се забави през втората половина на годината. Вицепремиерът Мехмет Шимшекпък коментира, че прегряването на икономиката е останало в предходната година и страната има много по-здравословен растеж в момента.