Курсът на турската национална валута в четвъртък падна ново рекордно дъно спрямо долара след излизането на официалните данни за инфлацията през април. А те си оказаха по-лоши от очакванията на анализаторите и пазарите.

В хода на днешната валутна търговия лирата поевтиня спрямо "зелените е пари" с нови 1,3% - до 4,2296 лири за долар. По отношение на общата европейска валута турската падна с 1,6% - до 5,0731 лири аз едно евро.

Партията на Ердоган раздава пари на 12 милиона турци преди изборите

Турците получават щедър подарък преди изборите

Финансовите добавки ще струват на хазната 5.9 милиарда долара

За последните 2 месеца курсът на лирата се понижи с 10% к бивалутната кошница (долар и евро), отбелязва Bloomberg. От началото на лира поевтинява с най-големи темпове сред валутите на всички развиващите се страни с изключение на аржентинското песо. Турската валута се обезцени спрямо долара с 11,4% и с 11,3% по отношение на еврото.

Ръстът на потребителските цени в Турция през април се усилва до 10,85% в годишно изражение, темпът е най-високо за четирите месеца от началото на годината (10,2% за март).

Най-силно са поскъпнали жилищата и свързаните с тях услуги битовата техника, облеклото. Ръстът на цените при хранителните продукти се забавя до 8,8% от 10,4% през март, но тези на енергоносителите скачат с 12% след повишаване 8,3% месец по-рано.

Заедно с това, производствените цени в Турция са нараснала през април с 16,37% на годишна база.

Goldman Sachs: Турската икономика прегрява и това ще удари лирата

Goldman Sachs: Турската икономика прегрява и това ще удари лирата

Централната банка спешно трябва да вдигне лихвите, за да овладее инфлацията

През тази година много инвеститори призоват Централната банка да повиши лихвените ставки, за да спре прегряването на икономиката. Но ЦБ и правителството действа обратно - приема мерки за стимулиране на растежа.

Тази седмица турската лира беше подложена на агресивни продажби, след като на 1-ви май международната агенция Standard & Poor's (S&P), изненадващо намали дългосрочния суверенен рейтинг на страната до степен известна като "боклук" (силно рисков кредитен рейтинг).

Moody's свали кредитния рейтинг на Турция още под инвестиционното ниво

Moody's свали кредитния рейтинг на Турция още под инвестиционното ниво

Влошаващи се политически условия и увеличени рискове от външни шокове