Пропадането на турската лира изглежда няма спирачки. Валутата на южната ни съседка достигна ново дъно в понеделник, след като президентът Реджеп Ердоган заяви в събота, че ще изгони посланици от десет западни държави. Поредният дипломатически скандал даде нова причина инвеститорите да се опасяват и да продават, пише Bloomberg.

В ранната азиатска търговия лирата отслабна с още 1,6 процента срещу долара, докосвайки ново дъно за трети пореден ден, като се търгуваше при ниво от 9,830 за долар. За последния месец тя поевтиня с десет процента.

Валутата вече бе под натиск заради по-голямото от очакваното свиване на лихвите миналата седмица. Сега инвеститорите очакват съобщение от турското Министерство на външните работи, което да официализира изгонването на дипломатите. "Ако стане официално и тези 10 посланици бъдат обявени за персона нон грата, това ще нанесе тежък удари по лирата", казва Хайдан Акун, управляващ партньор в Marmara Capital в Инстанбул. По думите му, решението на Ердоган изглежда като политически ход за подкрепа на рейтинга му.

Ердоган отдавна се опитва да изгради образ на защитник срещу враждебни чужди сили, с което да се хареса на националистически настроените гласоподаватели. Призивът му за изгонване на десетима дипломати, включително от САЩ, Германия и Франция, които настояха за освобождаване на критик срещу кабина, съвпада с поредните социологически проучвания, които подсказват, че подкрепата за него спада заради растящите разходи за живот.

Изглежда обаче, че реториката ще вложи икономическата ситуация в страната, тъй като поевтиняването на валутата оскъпява вноса. Турската лира загуби 23 процента срещу долара от началото на годината.

Поредният дипломатически скандал избухна заради бизнесмена и филантроп Осман Кавала, който е в затвора от четири години заради обвинение, което се превърна в тест за съдебната система и върховенството на закона. Спорът поставя Ердоган в неудобна позиция преди срещата на Г20 следващата седмица, където турският президент се надява да се срещне с американския си колега Джо Байдън и да поиска позволение Анкара да купи изтребители от САЩ.