Турската лира падна срещу долара за шести пореден ден, а държавните облигации също се обезцениха, след като дипломатическият конфликт между Турция и САЩ продължава да влияе на настроението на инвеститорите.

Валутата отслабна с 1.1% до рекордно ниското ниво от 5.1419 лири за долар в най-дългите си загуби за 3 месеца, докато доходността от 10-годишните държавни ценни книжа се повиши с 49 базисни пункта, достигайки 19.68% - връх за всички времена, съобщава Bloomberg.

Лирата пада за 6-и пореден ден, достигайки до рекордно дъно срещу долара

Лирата пада за 6-и пореден ден, достигайки до рекордно дъно срещу долара

Липсата на ликвидност на лировия пазар и голямата сила на долара засилват тази тенденция, според валутни търговци в Истанбул, цитирани от Bloomberg.

Макар президентът Реджеп Тайип Ердоган да заяви през уикенда, че Турция ще пропорционално на решението на САЩ да санкционира двама турски министри, спекулациите, че спорът в крайна сметка ще бъде разрешен, се засилват.

Турската лира пак се срина до рекордно дъно

Турската лира отново полетя към бездната

Силният долар и неспособността на Турция да се справи с инфлацията обезценяват валутата

Ердоган заяви, че Вашингтон и Анкара скоро "ще загърбят голяма част от различията си", което е знак за възможен пробив в една от най-тежките дипломатически кризи между двете държави.

"Заслужава си да се отбележи, че Ердоган се старае да се изразява колкото се може по-внимателно. Изглежда все още има място за дипломатически изход, въпреки че е необходимо повече време и усилия за преодоляване на бездната между двете страни. В такъв случай активите на лирата могат да се възстановят бързо и силно", твърдят в инвестиционна бележка анализаторите от Global Securities в Истанбул.

Пропадането на турската лира е прекалено, реши пазарът

Пропадането на турската лира е прекалено, реши пазарът

Доларът поскъпва. Фед запази лихвите

Лирата вече е подложена на натиск от един от най-големите дефицити по текущата сметка на развиващите се пазари. Рискът президентът на САЩ Доналд Тръмп да изпълни обещанието си да наложи големи санкции на Турция, ако не освободи задържания пастор Андрю Брънсън, още повече подкопава доверието в турската валута.

През тази година валутата се обезцени с над 25% спрямо долара, което възпрепятства способността на компаниите да изплащат заемите си в чуждестранна валута, подхранвайки инфлацията и оказвайки натиск върху централната банка да продължи да повишава лихвите. Следващата среща на банката ще се проведе на 13 септември.