Турската лира се отдръпна от рекордно ниските 7,24 за един долар в понеделник, след като централната банка обеща да осигури ликвидност и намали изиксванията за капиталови резерви за турските банки. Сривът обаче продължи да разтърсва световните пазари.

Валутата загуби над 40 процента срещу долара през тази година, главно заради притеснения относно влиянието на президента Реджеп Таийп Ердоган върху икономиката и централната банка, както и заради влошаващите се връзки на страната със Съединените американски щати.

Как се стигна до тази ситуацията - прочетете ТУК.

Към 17:00 българско време един щатски долар се обменяше за 6,85 лири.

Ценните книжа на турските банки поевтиняха до рекордно ниски нива от ноември 2003 г., сривайки се с четири процента.

Турската лира поевтиня с над 30% за три дни и достигна ново дъно в понеделник

Турската лира поевтиня с над 30% за три дни и достигна ново дъно в понеделник

Анкара обявява мерки за ограничаване на поевтиняването на валутата

Междувременно вътрешното министерство на страната заяви, че започва разследване срещу 346 акаунта в социалните мрежи заради техни коментари за отслабващата лира, направени "по провокативен начин".

В понеделник дойдоха и коментари отвън. Германският външен министър Хейко Маас заяви, че икономическата ситуация в Турция сериозно притеснява международната общност, а Анкара трябва да подобри взаимоотношенията си и със САЩ, и с Германия, което ще намали и икономическите ѝ проблеми.

Коментар направи и канцлерът Ангела Меркел, която заяви, че иска да види икономически просперитет в Турция, а Анкара трябва да осигури независимостта на централната си банка.

"Никой няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. Германия иска да види икономически проспериращата Турция. Това е в наш интерес", добави тя.

Световните капиталови пазари обаче все още не са уверени в добрата развръзка. Индексът MSCI, който следи ценните книжа в 47 държави, изтри 0,6% от стойността си и 1,75% от отварянето в петък. Банковият индекс на еврозоната изтри 1,6%, доближавайки се до най-ниското си ниво за тази година.

Междувременно руската рубла също доближи най-ниското си ниво от 2016 година.

Крие ли ситуацията в Турция рискове за българските компании?

Крие ли ситуацията в Турция рискове за българските компании?

Очакванията на експертите