След тежката 2018 г., турската лира записа лошо начало и на 2019 г. Валутата изгуби над 3.5% от стойността си спрямо долара през първите 3 дни на новата година, пише Bloomberg.

Това не само е най-лошото представяне сред световните парични единици, но и е почти 2 пъти по-голяма загуба от тази на подгласника й - шведската крона.

Турската лира спадна най-много от всички големи валути от началото на годината

Източник: Bloomberg

Турската лира спадна най-много от всички големи валути от началото на годината

Все още не е ясно дали инвеститорите се притесняват от перспективата за предсрочно облекчаване на паричната политика, след като инфлацията отново се забави през декември, или просто затварят дълги позиции след впечатляващото минало тримесечие.

Впоследствие лирата се възстанови спрямо долара, достигайки 5.4278 лири за долар, но въпреки сериозните мерки на Анкара за укрепването й, все още изглежда уязвима.

Турската лира леко се стабилизира спрямо долара

Източник: Bloomberg

Турската лира леко се стабилизира спрямо долара

Но след месеци на спокойна търговия, ценовото действие на двойката долар-лира е знак, че може да се появи вълнение в търговията на фона на наближаващите през март местни избори.

Междувременно централната банка на Турция насрочи извънредно заседание, за да прехвърли част от печалбата си към Министерството на финансите. Ведомството има нужда от спешна парична инжекция, тъй като е изправено пред най-големите си месечни нужди от финансиране от 2011 г.

"Изглежда идеята е да се избегне заемането на големи суми от пазара преди изборите", казва Инан Демир, икономист в Nomura в Лондон.

По-рано тази година централната банка прехвърли над 70% от печалбата си от около 21.5 млрд. турски лири за 2017 г. на финансoвото ведомство, според последния годишен доклад.