Централната банка на Турция отново се запасява със злато. Въпросът е с колко и защо, пише Bloomberg.

Официалните данни показват, че Турция е добавила 3.8 милиона унции злато на стойност близо 5 милиарда долара към резервите си в рамките на настоящата година. Реалните покупки може да са и доста по-малко - данните включват и депозитите от злато на търговските банки - но дори и Турция да е купила една трета от това количество, все пак ще на второ или трето място тази година.

Като причина Централната банка цитира диверсификацията, но според някои анализатори Турция може да увеличава резервите си заради зараждащото се напрежение между Анкара и западните й партньори.

"Има много причини защо го правят, но просто не знаем", казва Робин Бар, анализатор в Societe Generale в Лондон. "Едно от най-популярните виждания е, че техните съседи ще ги антагонизират още повече и това ще им помогне да намалят щетите".

Турция е увеличавала с подобни темпове резервите си и преди. През трите години до края на 2014 г. тя учетвори запасите си. Сега обаче Анкара е в обтегнати отношения с Германия и САЩ. Централната банка започна купуването на злато, след като президентът Ердоган призова турците да използва злато вместо долари, за да спрат спада на лирата срещу долара.

По данни на Международния валутен фонд Турция е 11-та в света по размер на резервите в злато. Другите големи купувачи тази година са Русия и Казахстан.

Цените в Турция не са растяли толкова бързо от 13 години насам

Цените в Турция не са растяли толкова бързо от 13 години насам

Храната поскъпна с 12.7% за година