Европейската банка за възстановяване и развитие обяви, че е увеличила още повече финансовата помощ, която е отпуснала на Турция през миналата година заради пандемията, предаде Hurriyet.

През миналата година южната ни съседка е получила финансиране в размер на 1,7 млрд. евро за общо 33 проекта, което е ръст от 70% на годишна основа в сравнение с година по-рано, става ясно от доклад на банката.

Същевременно общите инвестиции, които тя е реализирала през 2020 г., са в размер на 11 млрд. евро за общо малко над 400 проекта. Така с почти 20% от това финансиране, насочено към южната ни съседка, Турция се превръща в най-големия рецепиент на пари от финансовата институция.

"В Турция предоставихме спешно финансиране за закупуване на ключово медицинско оборудване и помогнахме на частния сектор в хода на кризата да гарантира, че ежедневните бизнес операции, растежът и устойчивостта не са нарушени по време на пандемията", коментира Арвид Тюркнер, който управлява представителството на ЕБВР в Турция.

През настоящата година фокусът на финансовата институция ще е върху подпомагане на устойчивостта на бизнесите в страната, за което ЕБВР си партнира с местните банки.