През последните няколко месеца bitcoin покорява връх след връх и независимо от последните спадове, цената му все още остава рекордно висока на ниво от над 36 300 долара в понеделник.

И докато инвеститорите залагат много на най-голямата криптовалута, експертите от швейцарската банка UBS предупреждават своите клиенти да бъдат внимателни с вложенията си в дигитални пари.

В доклад от UBS Global Wealth Management посочват, че на фона на възможностите за въвеждане на повече регулации на пазара и при готовността на първите централни банки да пуснат свои дигитални валути, няма фактор, който би могъл да спре евентуално "свободно падане" при големите криптовалути.

При все по-големият интерес на инвеститорите към тези активи анализаторите посочват, че очакват цените да продължат да растат в краткосрочен план, но индустрията да бъде изправена пред "екзистенциални рискове" в дългосрочен план.

"Според нас има малка вероятност нещо да спре цената на криптовалутите да достигнат нула, когато бъде пусната по-добре проектирана тяхна версия или ако регулаторни промени наложа натиск върху тях", посочват авторите на доклада.

"Netscape и Myspace са примери за платформи, които се радваха на широка популярност, но в крайна сметка изчезнаха", се казва още в него.

От друга страна преди време други анализатори посочиха, че не само изкачването на bitcoin ще продължи в краткосрочен план, но в дългосрочен цената ще достигне няколкостотин хиляди долара.

По оценката на Скот Минерд от Guggenheim Investment най-голямата криптовалута може да струва 400 000 долара, докато от JPMorgan са още по-големи оптимисти и прогнозират, че стойността може да се изкачи и до 460 000 долара.