Чуждестранните инвестиции в унгарската икономика достигнаха рекордно ниво през 2023 г., надхвърляйки 13 млрд. евро в края на годината. По думите на министъра на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, това е два пъти повече от предходната година, което означава, че втора година поред страната бележи рекорди по инвестиции.

"През 2022 г. имаше рекордни инвестиции на стойност 6,5 млрд. евро, а за 2023 година те достигнаха 13,13 млрд. евро. Благодарение на това бяха създадени 19 хил. нови работни места", отбелязва министърът във видеообръщение на страницата си в Meta.

Правителството смята, че за страна с годишен брутен вътрешен продукт (БВП) под 165 милиарда евро, това е добър показател. В промишлени и инфраструктурни проекти, които са получили финансиране от чужбина, унгарските власти са направили собствени инвестиции на обща стойност 2 милиарда евро.

Колко е бюджетният дефицит на Китай

Колко е бюджетният дефицит на Китай

Данните за тази година и планираното за следващата

По-голямата част от чуждестранните инвестиции идват от Китай. По-конкретно, сключени са споразумения с китайски компании за строителство в Унгария на заводи за производство на батерии за електрически превозни средства.

Министър Сиярто подчертава, че ръстът на чуждестранните инвестиции в унгарската икономика е особено важен на фона на общия спад на инвестиционната активност в света. Той дава пример, че "през 2021-2022 г. нивото на инвестициите в света като цяло, е намаляло с 12,5%, а през първите шест месеца на 2023 г. е регистрирано снижение с още 30%".

Правителството очаква през 2024 г. Унгария да постигне икономически растеж от 4% и да поддържа инфлацията не по-висока от 5-6%.

Китайската BYD избра Унгария за следващата си фабрика за батерии

Китайската BYD избра в коя европейска страна ще построи новата си фабрика за батерии

Многомилиардна инвестиция