Походът на Apple към $1 трилион направи по-богати редица милиардери и по-дребни инвеститори. Един от най-големите победители е Уорън Бъгет. Неговата Berkshire Hathaway е вторият най-голям акционер в технологичната компания с дял около пет процента, пише Wall Street Journal.

BH закупи акции на Apple през първото тримесечие на 2016 година. Компанията купи ценни книжа за около $1 милиарда при цена около $99,02 за един дял - или наполовина на цената, на която те се търгуват днес.

По-късно BH стабилно увеличаваше своя дял, инвестирайки над $30 милиарда между първото тримесечие на 2016 и първите три месеца на 2018 г. На база на цената на Apple инвестицията вече е набъбнала до $50 милиарда и е най-голямата в портфолиото на Бъфет.

Легендарният инвеститор традиционно не инвестираше в технологични компании, но заяви, че харесва Apple, тъй като тя представлява бизнес за търговия на дребно със силен бранд.

Apple надхвърли $1 000 000 000 000

Apple надхвърли $1 000 000 000 000

Или повече от 5% от брутния вътрешен продукт на най-голямата световна икономика

Най-големият инвеститор в Apple все още е фондът Vanguard Group с 342 милиона дяла. Заедно с BlackRock и State Street, трите имат почти 16% от акциите на Apple.

Някои от най-големите печеливши обаче се оказват ранни акционери, които не са се отказали от компанията, дори и през трудните ѝ години в средата на 90-те.

Марк Кафлин, който е работил за компания, която е продавала компютрите на Apple, е получил около 1 000 дяла през 1980, а година по-късно спечелил още. Тогава цената им е била 51 цента на дял. Когато Джон Съли, тогава назначен за CEO на Apple, гони Стив Джобс през 1985 г., Кафлин продава някои от дяловете, но запазва повечето. Когато Джобс се връща, той купува още. Сега изчислява, че 60% от общото му състояние е в акции на компанията.

"Финансовият ми съветник всяка година ми се караше за тези акции - в продължение на 15 години. Но аз се бях срещал с Джобс и вярвах в него", казва той.