Виетнам прогнозира отпускането на преки чуждестранни инвестиции в страната да се повиши до рекордни стойности през тази година.

Очакването идва на фона на решенията на компании като южнокорейските Samsung и LG да изместят свои фабрики към югоизточната азиатска нация, пише Bloomberg.

Тези инвестиции могат да достигнат 15 милиарда долара за настоящата година, съобщи министър-председателят на държавата Нгуен Хуан Фук пред вложители, сред които Световната банка и Международния валутен фонд, по време на пресконференция в Ханой.

Страната очаква да отчете търговски излишък от 2 милиарда долара до 3 милиарда долара, като износът вероятно ще се покачи на 8 процента тази година, посочват прогнозни данни от правителството.

Изразходваните суми от чужди инвестиции в страната скочиха със 17.4 на сто през изминалата година, достигайки 14.5 милиарда долара.

Амбицията на Виетнам е да "удвои усилията за подобряване на инвестиционната среда". А същевременно властите ще ускорят промени в наредбите, които да улеснят вложителите, тъй като правителството работи за стимулиране на бизнеса за по-бърз и устойчив растеж, обясни още премиерът.

Ръстът на преките чуждестранни инвестиции и процъфтяващият износ помагат за защитата на икономиката от глобални рискове.

Световната банка прогнозира БВП на Виетнам да се разшири най-малко с 6 на сто тази година, продължавайки устрема и до 2018 година.