Паладият успя да привлече вниманието на инвеститорите през последните месеци с рекордо поскъпване на цената му. Платината обаче заслужава същото внимание, смятат експерти.

"Платината не беше част от ралито през последния месец на ценните метали, като злато, сребро, паладий и родий", казва Райън Джианото, който е директор на изследователската фирма GraniteShares. "Платината се окажа изключение от тази тенденция", допълва той, цитиран от Barron"s и Yahoo Finance.

На 3 юли фючърсите на златото скочиха до 6-годишен връх с цена от 1420,90 долара за тройунция. Към момента жълтият метал се търгува с 10% над цената си за същия период на миналата година.

Паладият също удари рекорд с цена от 1588,10 долара, а от началото на годината неговата стойност е нараснала с 30%.

Платината, от своя страна, се продава на над 40% по-ниска цена от златото и наполовина на тази на паладия с равнище от около 830 долара. Пазарът обаче още помни историческия връх, който тя удари през март 2008 година до 2300 долара.

Според Джианото въпреки, че платината не е част от последното рали, при нея все още има сериозен потенциал за поскъпване особено при разхлабване на монетарната политика в САЩ.

"Цената на платината към момента е потисната и погледнато исторически металът се продава евтино", казва експертът и допълва, че не очаква допълнително поевтиняване, а поскъпване за него.