Еврото е била най-често използваната валута за глобални разплащания през миналия месец, като така за първи път то изпреварва щатския долар от февруари 2013 година насам.

Данните на Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications (Swift), която следи за трансграничните разплащания за над 11 000 финансови институции в 200 държави, са показали, че единната валута и доларът са следвани от британския паунд и японската ѝена.

Друг любопитен факт е, че канадският долар е изпреварил китайския юан на петата позиция като най-предпочитана валута.

Може да се каже, че сътресението в глобалната търговия, предизвиканата от пандемията рецесия и политическото напрежение са причина за по-сериозния натиск върху разплащанията в долари. Американската валута е отслабнала с над 11% от върха си, достигнат през март, показват изчисленията на Bloomberg.

Все пак щатският долар остана най-често използваната за финансиране валута, като около половината от трансграничните кредити и международен дълг са деноминирани в тази валута, сочат данните на Bank of International Settlements от юли.

В допълнение около половината от международната търговия се извършва в долар, както и около 61% от резервите в чуждестранна валута са в същата валута.

Що се отнася до международните разплащания, през септември около 37,82% от тях са извършени в евро, което е най-големият дял за валутата от февруари 2013 година. Това е повишение с над 6 процентни пункта в сравнение края на миналата година.

От друга страна употребата на щатския долар се е свила с около 4,6 процентни пункта от декември насам до 37,64% от всички преводи.