Германският конгломерат Siemens потвърди, че планира да направи първично публично предлагане на своето подразделение с фокус в здравеопазването - Siemens Healthineers - в първата половина на 2018 година. Компанията ще запази мажоритарния дял.

Дружеството със странно име - което включва думите "здраве" и "инженери" ("health" и "engineers") - специализира в производството на оборудване за диагностика, използвано в болници.

Очаква се при IPO-то компанията да бъде оценена на между 40 и 50 милиарда долара. Healtineers има 47 000 служители и годишни приходи от около 14 милиарда евро.

Дейниъл Кънлиф, анализатор в Liberum, очаква Siemens да успее да събере около 10 милиарда евро за дял около 25%. Това означава, че листването на компанията на борсата ще бъде най-голямото IPO в Германия от Deutsche Telekom през 1996 година.

Последният път, в който Европа стана свидетел на сделка от подобни размери, бе през 2006 година, когато руската Rosneft бе качена на борсата в Лондон и Москва.

През 2017 година най-голямото първично предлагане на акции бе на италианския производител на гуми Pirelli, който събра 2,8 милиарда евро на италианската борса.