Настастия Двоянкина, 31-годишен учител по изкуство в Екатеринбург, едвам свързва двата края. Когато през декември 2020 г. разбира, че е бременна, тя осъзнава, че месечният ѝ доход от 30 хил. рубли (676 лв.) няма да бъде достатъчен. "Започнах да се оглеждам и да се чудя как да увелича дохода си", казва тя пред The Moscow Times.

Приятел от работа ѝ казва за Finiko, нова инвестиционна възможност, която обещава висока възвръщаемост. Двоянкина решава да вложи почти всичките си спестявания, около $5 хил., с надеждата да успее да си купи апартамент, когато бебето се роди.

Но през лятото Finiko спира да плаща и тя вече не може да изтегли инвестицията си. Тогава Двоянкина разбира, че е една от стотиците руснаци, измамени от компанията. "Не се смятах за човек, който ще попадне във финансова пирамида, но ето. Чакам бебе и нямам пари", казва тя.

Finiko, основана в Казан през 2019 г., обещаваше на инвеститорите възвръщаемост от 20-30% месечно, както и възможността те да закупят апартаменти и автомобили с отстъпка. Компанията е основана от четирима мъже, като начело стои Кирил Доронин, харизмачитен Instagram инфлуенсър с история във финансовите пирамиди.

Властите обръщат повече внимание на компанията, когато тя пуска собствена криптовалута в началото на декември 2020 г. Малко по-късно започва официално разследване, а през февруари централната банка предупреждава, че Finiko изглежда като пирамида.

В началото инвестицията в криптовалутата FNK е по желание, но през юни Доронин съобщава, че всички трансакции ще минават през нея. След това обменният ѝ курс расте десетократно.

През юли Finiko спира плащанията и забранява на инвеститорите да изтеглят вложенията си. Малко след това стойността на криптовалутата FNK се срива, давайки индикация, че основателите са изтеглили огромни суми. Доронин отказва коментар, а местни медии съобщават, че в петък той е бил задържан от властите.

За двете години, в които работи, Finiko успява да привлече между три и седем милиарда рубли ($34 млн. до $80 млн.)

Финансовите пирамиди, или Понци схемите, в които инвеститорите влизат с обещанието за космическа печалба, която се изплаща от парите на следващите, които се подлъгват, бяха популярни в Русия през 90-те, когато страната преминаваше през икономическа нестабилност. Най-популярен е случаят с МММ на Сергей Мавроди, в който пет милиона души изгубиха общо $10 млрд.

След краха на МММ през 1994 г. руските власти започнаха активни действия срещу пирамидите, а с растящите цени на петрола се повиши и просперитета на руснаците — с което изглеждаше, че този тип схеми остават в миналото.

Но реалният разполагаем доход в Русия намалява през последното десетилетие, а пандемията засили неравенството. И все повече руснаци, забравили перипетиите от 90-те, се обръщат към Понци схеми с надежда да забогатеят бързо.

Данни на централната банка от 2020 г. посочват, че около 300 компании "показват признаци на пирамида", ръст от 35% спрямо предходната година. "Руснаците отново са гладни за риск заради влошаващите се условия на живот. Днес реалният разполагаем доход е с 10% по-нисък спрямо 2013 г.", казва икономистът Владислав Иноземцев.

Експерти сочат, че надигането на криптовалутите също допринася за възраждането на пирамидите. Инвестиции, свързани с криптовалути, са сред най-често срещаните измами днес.