Bitcoin се завърна - криптовалута номер 1 отново е горещ актив, а цената ѝ се приближава към 10 000 долара. Достигането на тази граница ще бъде връх за дигиталната валута за последните 14 месеца, сочи информация на платформата CoinDesk, предоставена на MarketWatch.

По време на ранната търговия във вторник цената на bitcoin скочи над 9450 долара, но по-късно изгуби част от ръста и сега се търгува около 9170 долара.

За последните няколко месеца криптовалутата записа сериозен растеж, след като през декември миналата година падна до 3194 долара.

От март 2018 година дигиталната валута не е била толкова скъпа, като тогата тя скочи над 9700 долара. От началото на годината фючърсите на bitcoin са със 153% нагоре.

Bitcoin мина границата от $9000 за първи път от повече от година

Bitcoin мина границата от $9000 за първи път от повече от година

Криптовалутата не е достигала това ниво от май 2018 година

"За първи път bitcoin мина границата от 9000 долара през ноември 2017 година. Това увеличение на цената тогава беше до голяма степен стимулирано от силно търсене от Южна Корея след засиления интерес покрай първоначалното монетно предлагане", посочва Майкъл Моро, който е ръководител на фирмата за търговия с дигитална валута Genesis Global Trading.

По неговите думи този път основен двигател е показаният от различни традиционни финансови институции интерес към блокчейн технологията.

През февруари от JPMorgan обявиха, че ще пуснат разплащания на базата на блокчейн. Подобни намерения обявиха също от UBS, както и от други банки.

Допълнителен стимул за bitcoin се оказа и намерението на Facebook да пусне собствена криптовалута. Социалната мрежа съобщи наскоро, че ще пусне дигитални разплащания чрез нови дигитални пари, които да бъдат ползвани за онлайн пазаруване.