Централната банка на Индия е забранила на един от най-големите доставчици на платежни услуги в света - Mastercard, да издава дебитни и кредитни карти на местните потребители.

Като мотив за това решение от финансовата институция посочват, че компанията е нарушила законодателството в областта на съхранението и защитата на личните данни.

От централната банка посочват, че Mastercard не спазва правилата за чуждестранните доставчици на платежни услуги за съхранението на данни на индийски граждани само и единствено на територията на страната, пише BBC.

Към момента от международното дружество не са излезли с коментар по темата.

Според решението на финансовата институция на Mastercard ще бъде забранено издаването на дебитни, кредитни и предплатени карти на индийски граждани от 22 юли.

В официалното съобщение на централната банка се посочва, че забраната няма да засегне потребители, които вече са клиенти на компанията.

Към края на миналата година 33% от картовите разплащания в Индия се извършват чрез системата на Mastercard. През 2019 година международната компания обяви, че ще инвестира 1 милиард долара в експанзията си в Индия.

Междувременно по-рано тази година на American Express и Diners Club беше забранено да издават нови дебитни и кредитни карти в страната по същата причина.