Най-богатият човек Русия, милиардерът Алексей Мордашов, планира да отпише компанията си Nordgold SE от фондовата борса в Лондон. По неговите думи дружеството "не е оценявано справедливо".

В свое становище от компанията, развиваща дейност в добива на злато, обясняват, че глобалните депозитарни разписки са обезценени заради понижен обем на тяхната търговия и ликвидност, "причинени от капиталовата структура на дружеството".

"Факт е, че нашите глобални депозитарни разписки никога не са отразявали истинската стойност на бизнеса ни", коментира председателят на Nordgold SE Дейвид Морган.

Плановете за излизането от London Stock Exchange (LSE) индикират за провала в стратегията на корпорацията да постигне по-сериозно представяне на британския пазар и да привлече повече чуждестранни инвеститори, пише Bloomberg. 

До голяма степен обаче липсата на интерес на инвеститорите може да се обясни и с факта, че Мордашов е собственик на около 91% от акциите на компанията. В същото време от LSE изискват минимум 25 на сто от ценните книжа на една компания да са пуснати за свободна търговия.