Шведската крона се срина до най-ниското си ниво от финансовата криза насам - и централната банка може би най-накрая получи необходимите условия, за да започне да повишава лихвите, пише Bloomberg.

Гуверньорът Стефан Игнвес и колегите му ще следят внимателно обменния курс преди срещата си по-късно тази седмица, на която ще бъдат обсъдени следващите мерки за най-голямата скандинавска икономика. Решението им се очаква на 6 септември - едва три дни преди националните избори, които могат да преобърнат статуквото в страната.

Всички 24 анализатори, запитани от Bloomberg, очакват основната лихва да остане -0,5%, но слабата валута може да оформи коментари за бъдещи ходове.

Швеция пропилява най-силния си растеж за последните 40 години

Европейска страна пропилява най-силния си растеж за последните 40 години

Въпреки икономическия бум, тя има голям проблем с мигрантите и се нуждае от реформи

Рискбанк ще обсъди политиката си на фона на много важни избори. Националистите от партията Шведски демократи, която иска страната да напусне Европейския съюз, може да спечели 20 процента от гласовете. Така формирането на правителство от двете основни политически партии може да се окаже сложно и несигурността около резултатите от вота със сигурност допринасят за обезценяването на кроната.

По-евтината валута повишава цената на вноса и увеличава инфлацията. Освен това подхранва икономическия ръст, правейки износът по-евтин. Нo Рискбанк най-вероятно е притенснеа от твърде слабата крона.

Скорошни данни показват, че борбата за повишаване на инфлацията далеч не е приключила. Повишението на цените, без да броим енергията, е на най-ниското си ниво от 17 месеца насам.