Швеция пропилява най-дългия си период на икономически растеж от най-малко 4 десетилетия. Това смята Улф Кристерсон, лидерът на дясноцентристката "Умерена партия", който има амбицията да стане следващият премиер на страната след парламентарните избори на 9 септември, пише Bloomberg.

Кристерсон и неговият 4-партиен алианс са изправени пред битка, за да изместят сегашното правителство на социалдемократите, което въпреки намаляващата подкрепа може да се похвали с икономика, растяща с над 3%, най-ниската безработица от повече от десетилетие и големи бюджетни излишъци.

Докато икономическите суперлативи изобилстват, Кристерсон и съюзниците му предупреждават, че Швеция е изправена пред нарастващи проблеми, ако не бъде овладяна нарастващата престъпност и общественият договор не бъде променен.

Рекордният приток на бежанци и мигранти през последните няколко години предизвика антиимигрантски настроения, което доведе до появата на крайнодесните "Шведски демократи" като политическа сила.

Улф Кристерсон настоява за сериозни реформи в Швеция

Източник: Getty Images

Улф Кристерсон настоява за сериозни реформи в Швеция

"Имаме големи проблеми и е по-добре да се справим с тях, докато сме в период на икономически бум. Сега трябва да извършим реформи, за да се подготвим за следващия спад. Това правителство пропиля тази възможност", заяви 54-годишният Кристерсон в интервю за Bloomberg.

Социалдемократите също признават опасността, която растящите опашки пред болниците и нарастващата престъпност представляват за продължаващото им управление. Те обещават увеличени разходи за социалната държава и правоприлагащите органи, като същевременно изискват увеличение на данъците върху капитала и банките.

Това е далеч от идеите на партията на Кристерсон, която иска да намали данъците и социалните помощи, за да накара повече хора да работят, вместо да разчитат на държавата. Подобно на социалдемократите дясноцентристите призовават за повече пари за полицията и отбраната, за да се укрепи вътрешната и външната сигурност.

Швеция е изправена пред критично време, когато трябва да поправи доверието на шведското население в правителството, смята Елизабет Свантесон, финансист и говорител за фискалната политика на "Умерените".

Швеция се нуждае от над 200 000 работници, за да спаси социалната си система

Швеция се нуждае от над 200 000 работници, за да спаси социалната си система

Застаряващото население струва все по-скъпо на държавната хазна

Горящи коли

"Ако не направим нещо сега, ситуацията ще се влоши. Швеция е в кризисна ситуация, в която безопасността не работи. Имаме горящи коли, сексуалното насилие се увеличава, а социалната политика не работи в разгара на икономически бум", обяснява Свантесон.

Тя предупреждава, че Швеция може да навлезе в рецесия, която е "значително по-дълбока, отколкото хората днес предполагат". Предвид факта, че централната банка поддържа рекордно ниска основна лихва, отговорността ще падне върху правителството в случай на нова криза.

"Има много потенциални източници на сътресения, може да е жилищният пазар, може да е глобална рецесия. Фискалната политика ще трябва да играе по-голяма роля", посочва финансовият експерт.

Консерваторите ще бъдат изправени пред труден избор дали да си сътрудничат с крайнодесните "Шведски демократи". Нито един от традиционните дясноцентристки или левоцентристки блокове няма да получи мнозинство, а това отрежда ролята на властови брокер на националистическата формация. Тя вече обеща, че няма да подкрепи правителство, което не отговаря на изискванията й спрямо имиграцията.

Швеция се изправя пред проблем, който пречи и на българската икономика

Швеция се изправя пред проблем, който пречи и на българската икономика

Ще успее ли скандинавската държава да запази ръста си?

Сложен парламент

След приток на 600 000 мигранти и бежанци през последните 5 години повечето шведски политически партии сега се застъпват за по-строги ограничения върху притока на чужденци.

Партията на Кристерин се доближи по риторика до националистите и вече настоява за строг контрол, както и за по-продължителни присъди и повече депортации на чуждестранни престъпници. Но тя отхвърля всякаква пряка подкрепа или форма на сътрудничество с крайнодесните поради неонацисткото им минало.

"Никой няма да спечели изборите. Но ако Алиансът вземе повече от червено-зеления блок, тогава разчитам на нас да направим правителство", каза Свантесон.

Умерените не изключват възможността да се опитат да формират правителство на малцинството сами, дори без дясноцентристките партии от Алианса. В този случай те ще разчитат на т.нар. "плаващи мнозинства" и подкрепата на различни партии в различни области на политиката.

Защо шведите обедняват?

Защо шведите обедняват?

Причината се корени в политиката на централната банка в страната

"Не е като Швеция да не може да се справи с правителство на малцинството. Трябва да бъде приет бюджетът, а след това има много различни проблеми, за които трябва да се обърнете натам, където имате приятели", обясни Свантесон.

Кристерсон заяви, че би искал да покани всички партии, включително "Шведските демократи", да обсъдят миграционната политика, надявайки се да удължат временния закон и да намалят броя на мигрантите.

Партията му е готова и да започне преразглеждане на данъчната система без подкрепата на най-голямата партия в парламента - социалдемократите.

Швеция отчете изненадващ ръст на икономиката

Най-голямата скандинавска икономика отчете изненадващ ръст

Държавата се намира в най-дългия си период на експанзия за последните 40 години

Кристерсон е член на Умерените от края на 80-те години на миналия век. Той е министър в бившето правителство на Алианса между 2010 и 2014 г., а преди това е местен политик в столицата Стокхолм. Той наследява начело на партията Анна Кинберг Батра през миналата година със задачата да съживи подкрепата към Умерените.

"Ако успеем да постигнем споразумение за намаляване на данъците върху доходите, особено за хората с ниски доходи, които рискуват да станат зависими от обезщетенията, това би било страхотно", каза Кристерсон.

"Не можем да подчиним политката ни на това, което обединява социалдемократите. Ние ще следваме нашата политика така или иначе", категоричен е той.