Икономическият растеж в Швеция се изправят пред един добре познат проблем - липсата на квалифицирана работна ръка, разказва Bloomberg. Дори след рекордния брой мигранти през последните три години, които увеличиха населението на страната до над 10 милиона, на компаниите им е все по-трудно да намерят служители.

Броят на свободните работни места спрямо броя на хората, които търсят работа, е най-висок от 2000 г. насам. 12 от 15 сектора не могат да намерят подходящи служители, сочат официалните данни на Стокхолм.

Липсата на добре квалифицирани кадри е проблем в множество сектори у нас и е честа тема при публичните изяви на работодателските организации.

Расте напрежението и очакванията правителството, водено от социалистите, да запази темпа на ръст на икономиката. Властта вече представи бюджет, пълен със стимули и намаление на данъците. Добавени са разходи за повишаване на квалификацията на работещи, което може да реши част от проблема.

През август т.г. броят на незаетите работни места се повиши с 9% от година по-рано до 78 000. В сравнение с две години по-рано ръстът е още по-висок - с цели 41 процента. Изследване сред 60 000 компании на най-голямата местна работодателска организация показва, че 75 процента от фирмите изпитват трудност на намерят служители.

Недостигът на жилища прави ситуацията още по-сложна, тъй като хората не могат да се преместят там, където има работни места, смята Торбьорн Халдин, икономист в организацията.

Изпълнителният директор на Sweco Томас Карлсон, който има планове да наеме 1 000 души в Швеция през тази година, заяви пред Bloomberg, че не вярва кризата скоро да приключи, а точно обратното - да се задълбочи още повече.

През тази година икономиката на Швеция расте с 3% за трета поредна година. Очакванията на правителството са през следващата година темпът да се забави до 2.5 процента.

Анализ на Централната банка потвърждава, че намирането на служители с правилната квалификация е един от най-големите проблеми, като посочва, че нивото на безработица е на същото ниво като от преди финансовата криза, а броят на новите работни места се е увеличил двойно. Riskbank обаче се надява, че недостигът ще доведе до повишаване на заплатите, а оттам и на инфлацията. Ръстът на възнагражденията през последните години е "анемично".

Официалните данни показват, че над 300 000 души в Швеция нямат работа, като това представлява ниво на безработицата от 3.9 процента през август - най-ниското от 2008 г. насам. Безработицата сред тези, които са родени в чужбина, е 22 процента.