Икономиката на Швеция неочаквано ускори ръст през второто тримесечие на годината, след като износът и разходите на домакинствата записват ръст. Данните подкрепят плана на централната банка да прекрати програмата за стимулиране по-късно тази година, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 1 процент за периода, спрямо предходното тримесечие. През първите три месеца ръстът бе 0,8 процента. Спрямо година по-рано, през трите месеца до юни икономиката нарасна с 3,3 процента. След излизане на данните кроната се покачи с 0,6 процента до 10,24 за едно евро.

Най-голямата скандинавска икономика се намира в най-дългия си експанзивен период от началото на 80-те години насам, постигайки 20 поредни тримесечия на ръст. Бумът частично е подкрепен и от рекордните нива на имиграция от 2015 година насам. Той задвижи заетостта до рекордно високи нива. Публичната задлъжнялост е на най-ниско ниво от 1977 година насам.

Най-голямата икономика в света не е растяла толкова бързо от 2014 година насам

Най-голямата икономика в света не е растяла толкова бързо от 2014 година насам

Но едва ли ще успее да запази този темп

Разходите на домакинствата показват устойчивост през тримесечието, въпреки спада на оптимизма, породен от резкия срив на жилищния пазар в края на миналата година. Лихвите са на дъното, но централната банка показа, че ще започне да ги повишава от рекордно ниските минус 0,5 процента към края на годината.

Харчовете на потребителите се повишават с 0,9 процента, а инвестициите намаляват с 0,2 процента. Износът се повишава с 0,5%, а вносът намалява с 0,1%.

Кроната достигна връх за последния месец.

Швеция забавя похода към общество без кеш

Швеция забавя похода към общество без кеш

Банките ще са задължени да работят с пари в брой