Ключова комисия от шведски депутати иска да накара най-големите банки в страната да не изоставят кеша в опит да забавят похода на държавата към напълно безкешовото общество, пише Bloomberg.

Ако промените в закона за централната банка бъдат окончателно приети, банките в страната задължително ще трябва да предлагат изтегляне на средства в кеш. Изискването ще важи за всички институции с над 8 милиарда долара депозити. Целта е поне 99% от шведите да имат възможност да изтеглят пари от разстояние максимум 25 километра от местоположението им.

36% от шведите вече не ползват кеш. И това притеснява политиците

36% от шведите вече не ползват кеш. И това притеснява политиците

Количеството хартиени пари в обращение е намаляло с 40% за 10 години

Ходът е в отговор на бързата трансформация на Швеция, която се превърна в едно от обществата, използващи най-малко кеш в света. Промяната носи редица притеснения, особено за възрастните хора. В страната вече е трудно да се оправиш, ако не притежаваш банкова карта или дигитален портфейл в мобилния си телефон. Сред другите притеснения е и възможността за евентуален проблем с платежните системи.

Депутатите започнаха да се занимават с темата, след като повечето банкови клонове в Швеция прекратиха възможността клиентите да теглят кеш от сметките си. Множество ресторанти и барове също започнаха да приемат само безкешови плащания. Промяната е движена от самите шведи, които предпочитат да плащат с карта или с телефона си.