Табелите "Не приемаме кеш" са все по-честа гледка в магазините и ресторантите в Швеция. Темпът, с който кешът изчезва, притеснява властите, а законодателната власт подготвя доклад за проблема, пише Bloomberg.

"Ако изчезването на кеша се случи твърде бързо, ще бъде сложно да успеем да поддържаме съществуващата инфраструктура", казва Матс Дилън, който оглавява изследването.

Швеция е възприемана като обществото, което ползва най-малко хартиени пари на планетата. Много от банковите клонове в страната спряха да боравят с кеш, а множество магазини, музеи и ресторанти вече приемат само плащания с карти или мобилни телефони. Но това има и лоша страна, тъй като немалко хора, и особено по-възрастните, нямат достъп до дигиталното общество.

За това предупреждава и Дилън, посочвайки, че това развитие заплашва инфраструктурата на кеш разплащанията.

През 2017 година количеството кеш в циркулация е намаляло до най-ниското си ниво от 1990 г. насам и с 40% по-ниско от това по време на пика от 2007 г. Спадовете през 2016 и 2017 г. са най-големите в историята.

Годишно изследване на Insight Intelligence посочва, че едва 25% от шведите са плащали кеш поне по един път седмично през миналата година. Преди четири години техният дял бе 63%.

Цели 36% въобще не използват банкноти и монети, или плащат с тях не повече от един-два пъти за година.

Заради това и централната банка пък обмисля нуждата от официална дигитална валута - е-крона.