Заради щедрата си социална система, за мнозина Швеция е мечтаното място за живеене.

Скандинавската държава обаче има един сериозен проблем. Нейната легендарна социална система ще има нужда от допълнителни 208 000 работници до 2025 г., за да се справи с нарастващите нужди.

Проблемът е, че само 207 000 работници се очаква да се присъединят към общата работна сила на страната (включваща както частния, така и държавния сектор) за същия период. Това е крайно недостатъчно.

Несъответствието е едно от най-големите главоболия пред следващото правителство на Швеция. Прецедентите от миналото не вещаят нищо добро. За десетилетието от 2007 г. до 2017 г. работната сила се е увеличила с 488 000 души, като по-малко от 1/3 от това увеличение е погълнато от публичния сектор, пише Bloomberg.

Швеция въведе 6-часов работен ден. И проблемите от това вече са налице

Швеция въведе 6-часов работен ден. И проблемите от това вече са налице

Страната прави серия от опити с промяна на работното време

Набирането на 208 000 работници от местните власти "не е надежден сценарий", казва Аника Уаленског, главен икономист в Шведската асоциация на местните власти и региони. Реалният риск е, че публичните и частните сектори в крайна сметка се конкурират за едни и същи работници, посочва тя.

Правителството ще трябва да излезе с някои сериозни идеи как да компенсира бъдещия недостиг на работници. Имиграцията също се превърна в особено чувствителна тема, като страната отново наложи граничен контрол след кризата с бежанците през 2015 г.

Швеция трябва да ускори автоматизацията, да увеличи заетостта и да реформира социалната си държава. В противен случай "няма да имаме достатъчно хора, за да продължим да работим така, както го правим", предупреждава Уаленског.

Швеция се изправя пред проблем, който пречи и на българската икономика

Швеция се изправя пред проблем, който пречи и на българската икономика

Ще успее ли скандинавската държава да запази ръста си?

Финансови препятствия

Но съществуват и финансови препятствия. Досега бързо разрастващата се икономика идва на помощ, давайки възможност на министъра на финансите Магдалена Андерсон да реализира бюджетен излишък и да намали държавния дълг до най-ниското му ниво от 1977 г. насам.

Но с икономиката, която вече се разширява с по-традиционен темп, който и да дойде на власт след парламентарните избори на 9 септември, няма да може да пренебрегне проблема.

Андерсън досега е обещала 5 млрд. крони (580 млн. долара) годишно на местните власти, които обслужват социални услуги като училища, болници и центрове за грижи за възрастни хора. Но това далеч не е достатъчно.

Предвижда се населението на Швеция да нарасне с 10% през следващото десетилетие, достигайки около 11 млн. души, което се дължи главно на скорошното увеличение на имиграцията. Скандинавската страна прие повече търсещи убежище, отколкото повечето европейски партньори по време на кризата с бежанците през 2015 г.

Пенсионерите са най-бързорастящата възрастова група в страната

Пенсионерите са най-бързорастящата възрастова група в страната

Застаряващото население и растящата нужда от интегриране на чужденци също оказват натиск върху социалната й държава, смятана за една от най-щедрите в света.

Според изчисленията на Уаленског централното правителство ще трябва да увеличи данъците с 0.3% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. и 0.4% през 2021 г., за да отговори на нуждите на социална държава, като се придържа към целта за излишъка, която определя шведските бюджети.

При отсъствието на по-щедри трансфери от централното правителство "рискът е доста голям, че общините и регионите ще наложат данъци, с отрицателните последици, които биха имали", предупреди тя.