Застрахователният пазар в България изпрати най-силната година в историята си. Още през месец юли стана ясно, че 2017-а носи значителен ръст на приходите на компаниите в сектора. Тогава те минаха за първи път психологическата граница от 1 милиард на толкова ранен етап през годината - нещо, което не се бе случвало откакто Комисията за финансов надзор води статистика.

Публикуваните миналата седмица годишни резултати на застрахователните дружества потвърждават тенденцията: брутните премийни приходи в общото застраховане, което е и най-масовият вид, нарастват до 1.752 милиарда лева. Ръстът е от над 10% спрямо миналогодишния резултат от 1.587 милиарда лева.

Това, което не се е променило, е структурата на портфейла и делът на отделните видове застраховки. И през 2017 година над 70% от приходите на застрахователните дружества идват от автомобилите. Над 650 милиона лева са приходите от "Гражданска отговорност", а над 566 милиона лева тези от "Автокаско".

Кои са лидерите на пазара?

Миналата година донесе не само рекорден брой приходи на застрахователите, но и нов лидер на пазара.

Данните на Комисията за финансов надзор показват, че с най-голям пазарен дял е "Булстрад Виена Иншурънс Груп" - 11.8%. Компанията е реализирала над 206 милиона лева приходи от застраховки, което представлява ръст от над 10% на годишна база. Благодарение на него дружеството става за първи път пазарен лидер от 7 години насам.

Топ 10 на най-големите застрахователи в България

На второ място е "Лев Инс" с брутен премиен приход от над 204 милиона лева и пазарен дял от 11.7%. Заради по-бавния темп на ръста на приходите обаче дружеството изгубва водаческата си позиция спрямо година по-рано. Тогава резултатът на компанията реализира над 195 милиона лева.

Третата компания по приходи на българския пазар по общо застраховане е "Армеец", която запазва миналогодишното си място в класирането. Дружеството е с 11.1% пазарен дял и приходи от почти 195 милиона лева. Компанията изпреварва по ръст на приходите втория "Лев Инс", заради което и намалява значително разликата с миналогодишния лидер.

От какво печели лидерът на пазара?

Портфейлите на отделните застрахователни дружества се различават, като някои от тях повтарят структурата на целия пазар - с голям дял на приходите от автомобилния бизнес и в частност от задължителната застраховка "Гражданска отговорност". 

Прави впечателние обаче, че лидерът на пазара "Булстрад Виена Иншурънс Груп" не води по обем в нито един от масовите видове застраховка ("Гражданска отговорност", "Автокаско" и "Пожар и природни бедствия"), но общите му приходи надминават всички останали на пазара.

Това означава, че компанията е успяла да постигне значителен баланс на финансовите си постъпления, като най-голямото перо от тях - "Автокаско"-то, осигурява едва 44.67% от премиите, както е видно от графиката.

Застрахователен портфейл на "Булстрад Виена Иншурънс Груп"