Застрахователният бизнес в България става все по-голям и току-що публикуваната статистика за месец юли ясно показва това.

За първи път в историята на общото застраховане, което държи най-голям дял от пазара, брутният премиен приход преминава психологическата граница от 1 милиард лева на толкова ранен етап.

Данните показват, че приходите на застрахователите от началото на годината към 31 юли възлизат на над 1,034 милиарда лева. За сравнение: миналата година по същото време те са малко над 933 милиона лева.

Най-голям дял от тях идват от "Гражданска отговорност" (над 396 милиона лева) и "Автокаско" (над 328 милиона лева). В процентно съотношение те държат 70.9% от всички приходи.

Лидери по приходи са три застрахователни компании - "Булстрад Виена Иншурънс груп" и "Лев Инс" държат по 12.3% от пазара, следвани от "Армеец" с 11%.

По отношение на различните видове застраховки обаче има различни водачи. Така например най-много приходи от "Гражданска отговорност" е събрала "Лев инс" - над 95 милиона лева, а най-много постъпления от "Автокаско" има "Армеец" - над 65 милиона лева.

Най-силната година в новата история на застраховането

2017-а се очертава като най-силната година в новата история на застраховането. Комисията за финансов надзор води статистика от 2004-а, когато за цялата година общият премиен приход възлиза на близо 741 милиона лева. За сравнение това ниво е достигнато през 2017-а още през месец май (750 милиона лева).

Разлика има не само в големината на пазара, но при водещите компании в сектора. През юли 2007 година, от която са първите месечни данни на КФН, "Булстрад" отново е лидер с пазарен дял 16.06% с приходи от над 110 милиона лева.

Втори обаче са "ДЗИ - Общо застраховане" с 14.14% пазарен дял и приходи от над 97 милиона лева, а трети -"Алианц България" с 13% дял и почти 90 милиона лева приходи.

През десетте години от тогава и трите дружества увеличават приходите си, но с по-бавно темпо. За този период пазарът на общото застраховане е добавил над 343 милиона лева, но половината от този ръст се дължи на три други дружества - "Лев инс", "Армеец" и "Евроинс", чиито приходи нарастват общо с над 196 милиона лева.

За сравнение: за същия период тогавашните лидери на пазара "Булстрад", "ДЗИ" и "Алианц България" добавят към резултатите си общ растеж от 40 милиона лева.