Паладият записа най-сериозния си ръст от март насам и поднови оптимизма за представянето на китайската икономика след отварянето ѝ. Също така поскъпването на метала дойде след като стана ясно, че има планирани стимули за автомобилните производители, които са най-големите купувачи на паладий.

Цената му добави 6,7% на борсата в Лондон и така се изкачи над 2000 долара за тройунция, съобщава Bloomberg. Тя се срина с една трета след като достигна рекорд в края на февруари. Причината за острият спад беше натискът на епидемията върху автомобилните производители.

Паладият поскъпна със $100 за 20 минути. Златото отново се търгува на 7-годишен връх

Цената на метала, който е по-скъп от златото, скочи със $100 само за 20 минути

Търговията на метали в началото на седмицата

"Посестримият" метал - платината, също записа ръст в резултат на опасенията за доставките от Южна Африка, която е най-големият му износител. Компанията Impala Platinum Holdings временно е затворила една от мините си, след като няколко работници там са дали положителни резултати за коронавирус.

Междувременно златото остава на ниво малко под 7-годишния си връх. То се търгува за 1749 долара за тройунция, след като в понеделник стигна 1764 долара за тройунция. От началото на годината жълтият метал е поскъпнал с 16%.

Отново в началото на седмицата паладият поскъпна с 8,3% до 1926 долара.