Паладият успя да поскъпне с над 100 долара само за 20 минути в началото на седмицата, а цената на златото за пореден път достигна 7-годишен връх, след като от ФЕД отправиха предупреждение за това, че акциите и суровините ще бъдат по-тежко ударени от епидемията от очакваното.

Паладият добави 8,3% към стойността си, което беше най-големият скок от 25 март насам до 1926,41 долара.

Паладият записа най-острия си еднодневен спад от 1986 година насам

Най-скъпият метал записа невиждан от 1986 година насам спад

След достигнатия пик през февруари

Поскъпването на метала идва дори след като един от най-големите преработватели - Norilsk Nickel, прогнозира, че търсенето през тази година ще се свие с 16% или с най-бърз темп от близо две десетилетия насам, пише Bloomberg.

"Виждаме стабилност при паладия на фона на опасенията за доставките в резултат на епидемията, която ограничи активността в минната индустрия", казва Гнанаскар Тиагарян, който е директор на Commtrendz Risk Management Services. "За периода май-юни се очаква добивът да бъде по-слаб," посочва още той.

Спот цената на златото нарасна с 1,2% до 1764,73 долара за тройунция, което е най-високото ѝ равнище от октомври 2012 година, като в Лондон се търгуваше за 1763,58 долара за тройунция. От началото на годината жълтият метал е поскъпнал с 16%.

Паладият достигна нов 30-годишен връх с ново рали на цената

Паладият достигна нов 30-годишен връх с ново рали на цената

Фючърсите за доставка през март стигнаха нов рекорд