Паладият - една от най-добре представящите се през миналата година суровини, навлезе в мечи пазар, след като страхът от разпространението на коронавируса засегна търговията на ценните метали и другите сурови материали.

Цените на суровините изгубиха над 20% от стойността си на борсата Ню Йорк и паднаха значително под пика, достигнат в края на февруари. Паладият, от своя страна, поевтиня с 30% в четвъртък, което беше най-голямата еднодневна загуба от 1986 година насам, пише Bloomberg.

Резкият обрат идват след като металът, използван за производството на катализатори за автомобилите, беше изправен пред недостиг, което доведе до рекордното му поскъпване през изминалите 12 месеца.

Автомобилната индустрия намалява зависимостта си от паладия

Автомобилната индустрия намалява зависимостта си от един от най-скъпите метали

Благодарение на нова технология от BASF

Страховете от рецесия в резултат на пандемията заедно с острия срив на продажбите на автомобили в Китай оказват натиск върху представянето на метала.

Инвеститорите се насочиха към щатския долар слез масовата разпродажба на фондовия пазар. В резултат на това индексът, отчитащ представянето на валутата спрямо останалите основни валути, достигна най-високото си равнище от 2016 година насам.

От Moody's очакват продажбите на автомобили в глобален мащаб да се свият с 2,5%. Експертите от LMC смятат, че спадът ще е значително по-голям - в рамките на 4,4%.

Фючърсите на паладия за доставки през юни се свиха с 14% до 1914,90 долара за тройунция. Тези за доставки през април са на равнище от 781,80 долара за тройунция.

Паладият достигна нов 30-годишен връх с ново рали на цената

Паладият достигна нов 30-годишен връх с ново рали на цената

Фючърсите за доставка през март стигнаха нов рекорд