Спадът на златото до най-ниското ниво за повече от година е близо до своя край, а жълтият метал вероятно ще се покачи до 1300 долара до декември, според финансовата компания ICBC Standard Bank, цитирана от Bloomberg.

Цената на кюлчетата може да достигне средно 1260 долара за тройунция през третото тримесечие и да се покачи допълнително през следващите 3 месеца, тъй като повишаващите се лихвени проценти вече са оценени и се появява физическо търсене, заяви Маркъс Гарви, стратег по суровините в Лондон.

"Почти сигурно ще видим 2 повишавания на лихвите в САЩ през тази година, но те вече са почти напълно оценени. Така че там няма огромна възможност за изненада", посочи Гарви.

Спадът в цената на златото изглежда е към своя край

Спадът в цената на златото изглежда е към своя край

Привлекателността на златото отслабва през тази година, като цените падат близо до ключовото ниво от 1200 долара, отчасти поради оптимистичната перспектива за американската икономика, която засилва долара.

Жълтият метал изпита известно облекчение в края на миналата седмица, тъй като създадените работни места в САЩ се охладиха през юли, а Китай се намеси в подкрепа на своята валута. Златото се търгуваше за 1212.84 долара в понеделник.

"В краткосрочен план съществува риск за спад под 1200 долара, ако настоящата динамика на пазара продължава", предупреди Гарви.

Вековната репутация на златото като валутно убежище се пропуква

Вековната репутация на златото като валутно убежище се пропуква

Скъпият долар и облигации на САЩ лишават метала от възможност за растеж

"Но поглеждайки към следващите 6 месеца, вече сме на дъното на този цикъл, така че златото е по-подходящо в дългосрочен план като прилично ниво за закупуване и добавяне към портфейлите на инвеститорите", каза експертът.

Въпреки че основното ниво на бизнес цикъла в САЩ изглежда много стабилно, има известни опасения относно кредитния стрес, което поставя въпросът дали потребителите в САЩ могат да издържат на значително по-високи лихвени проценти, каза той.

Хедж фондове

Прогнозата, че проблемите на златото са към своя край, се споделя и от Ник Джонсън, паричен мениджър в американската инвестиционна компания Pacific Investment Management Co. (PIMCO).

5 причини да не инвестирате в злато

5 причини да не инвестирате в злато

Какви са те?

Според него падащите цени на златото в отсъствието на покачващи се реални доходи предполагат, че металът поевтинява спрямо други активи, деноминирани в САЩ.

Това, заедно с коментарите на президента Доналд Тръмп, "който се оплаква от силния долар", биха могли да възбудят интереса към метала, пише Джонсън в блога си.

Златото в долари има потенциал да се повиши, тъй като глобалното производство може да е достигнало връх, заяви пред Bloomberg Стюарт Тонкин, изпълнителен директор на австралийския производител на злато Northern Star Resources.

Защо златото се срива въпреки митата и волатилността на пазара?

Защо златото се срива въпреки митата и волатилността на пазара?

Ценният метал е безопасно убежище за инвеститорите, но към момента се насочва към корекция

"Дори и този лек недостиг или гледната точка за намаляващия профил на производството, резервите и ресурсите сред най-големите компании ще запазят златото на солидна основа", каза Тонкин.

И все пак големите пари се обзалагат, че проблемите на златото не са приключили. Хедж фондовете и други големи спекуланти увеличиха залозите за разпродажби на благородния метал в седмицата до 31 юли до най-високите нива от 2006 г.

Търговците са загрижени, че по-силният долар, икономическият растеж и планът на Федералния резерв за повишаване лихвите допълнително ще намалят перспективите (за растеж на златото, б.р).