Предполага се, че златото трябва да е безопасно убежище - актив, към който инвеститорите се обръщат по време на смутни времена. Но в средата на търговска война златото се насочи към корекция, изтривайки над 10 процента от достигантия през миналата година връх, пише CNN.

Но защо цената му падна?

Простият отговор е: заради силния долар. Очакванията за нови увеличения на лихвите подпомогнаха силата на зелената валута. А силният долар често е лоша новина за златото, тъй като металът става по-скъп за международните инвеститори.

"Жълтият метал не успява да регистрира значимо възстановяване през последните седмици въпреки търговските напрежения, които създават несигурност", казва Люкман Отунуга, анализатор в FXTM.

Не се очаква Фед да повиши лихвите отново тази седмица. Но инвеститорите ще четат много внимателно изявлението на централната банка, особено след като президентът Доналд Тръмп разкритикува политиката ѝ.

Наийм Алсам, главен пазарен анализатор в Think Markets UK, смята, че ако Фед продължи да показва увереност в икономиката, пазарът ще приеме това като знак за още две повишавания на лихвите през тази година. И това е лоша новина за златото, и обикновените инвеститори, много от които са заложили на ценния метал чрез борсово търгувани фондове.

iShares Gold Trust и SPDR Gold Shares ETF, които следят цената на златото, загубиха над 6 процента тази година и са близо до дъната си за последните 52 седмици.

Джон Коса, главен пазарен стратег в Asbury Research, не смята, че краят на спада цената на златото ще дойде скоро. В скорошен доклад той заяви, че те могат да продължат да намаляват до края на годината. И предупреди, че инвеститорите не трябва да купуват "за всеки случай", за да се застраховат от геополитическото напрежение.

Златото се счита за актив, при който инвеститорите бягат в случай на страх. А индексът "Страх и алчност" на CNN все още показва знаци за "алчност" - въпреки волатилността на пазара и срива на технологичните акции.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения.