Цената на златото във вторник сутринта е без особена динамика, като жълтите кюлчета се търгуват около 1675 долара за тройунция, сочат данните от днешната борсова сесия.

Към 9:50 часа българско време цената на декемврийските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк се покачва с $0,30, или с 0,02%, до $1675,5 за тройунция.

Декемврийските фючърси на среброто в същото време поевтиняха с 1,06% до 19,407 долара за унция.

На спот пазара златото се търгува по 1668,14 долара за унция, информира Тrading Еconomics.

Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест страни - търговски партньори на САЩ) във вторник сутринта нарасна с 0,24%, до 113,42 пункта. По-скъпият долар ограничава търсенето на злато, което става по-малко достъпно за инвеститорите, притежаващи други валути.

Вниманието на пазара е привлечено от очакваните важни данни от САЩ. В сряда Федералният резерв ще публикува протокола от заседанието през септември, в който инвеститорите се надяват да намерят сигнали за бъдещата политика на регулатора, както и оценка на икономическата ситуация в страната.

В четвъртък ще стане известна статистиката за годишната инфлация в САЩ. Анализаторите очакват тя да се забави до 8,1% от 8,3% през август. Ценовият ръст може да се понижи за трети пореден месец, като от началото на годината показателят не е падал под 7,5% при целево ниво от 2%.

Анализаторите обикновено не разглеждат възможността темпото на повишаване на лихвите да се забави. Според CME Group 78% от експертите прогнозират увеличение от 75 базисни пункта през ноември до нивото от 3,75-4% годишно. Лихвеният процент беше повишен със същия темп през юни, юли и септември. Традиционно повишаването на лихвите подкрепя долара, което е отрицателен фактор за цената на златото.