Цената на златото в сряда сутринта е стабилна - около 1720 долара за тройунция. Пазарите очакват публикуването на статистика за инфлацията в САЩ, която може да даде указания за бъдещата парична политика на Федералния резерв.

Според данните от днешната търговия, към 9:40 часа българско време, цената на августовските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с $1,40, до $1723,30 за тройунция. Благордният метал се търгува на спот пазара по 1725.15 за унция, съобщава Ройтерс.

Септемврийските фючърси на среброто в същото поевтиняват с 0,48% до 18,867 долара за унция.

Едно от основните събития на седмицата за пазара е статистиката за инфлацията в САЩ, която ще бъде публикувана в сряда вечерта. Експерти смятат, че годишната инфлация в страната през юни е била 8,8% след 8,6% месец по-рано, което може да е нов рекорд от декември 1981 година. Високата инфлация може да сигнализира на Фед, че трябва да затегне още повече паричната политика. А това традиционно подкрепя долара и потиска цената на златото.

Според CME Group почти 91% от експертите смятат, че след заседанието през юли регулаторът ще вдигне базовия лихвен процент със 75 базисни пункта - до диапазона 2,25-2,5%. А повече от 9% от експертите започнаха да определят увеличение на ставката със 100 базисни точки наведнъж - до 2,5-2,75%.

"Благородният метал изглежда потиснат и ситуацията за него може да се влоши, ако очакваният доклад за инфлацията в САЩ е в съответствие с или над пазарните очаквания", каза Лукман Отунуга, пазарен анализатор на FXTM, цитиран от MarketWatch.

Обменният курс на долара е един от възпиращите фактори за цената на златото. Доларовият индекс (обменният курс спрямо кошница от валути на шест държави, които са търговски партньори на САЩ) е на ниво над 108 пункта, а еврото е с паритет спрямо долара, което се случва за първи път от 2002 г. насам. Укрепването на американската валута прави златото по-малко достъпно за закупуване в друга валута.