Цените на златото спадат в сряда сутринта, тъй като доларът се засили на фона на преброяването на гласовете на президентските избори в САЩ, показват данните от днешната търговията.

Стойността на декемврийските фючърси за златото сутринта на борсата в Comex Ню Йорк спадна с 0,68%, или с $13,1 - до $ 1897,3 за тройунция.

Декемврийските фючърси за среброто поевтиняха с 2,17% до 23,805 долара за унция.

Доларовият индекс (обменният курс на долара спрямо кошница от валути на шест държави - основните търговски партньори на САЩ) се увеличи с 0,33%, до 93,86 пункта.

Изборите в САЩ остават основната тема на днешната сряда. Участници в тях са действащият президент Доналд Тръмп, републиканец, и бившият вицепрезидент, демократът Джо Байдън. В момента преброяването на гласовете е в ход и пазарите внимателно наблюдават процеса.Засега Тръмп значително съкращава първоначалната електоралната разлика в полза на Байдън: 204 гласа срещу 223, прогнозира Fox News. Според прогнозите на канала Тръмп печели в ключови щати - Флорида и Тексас, а също така се очаква да води в Уисконсин, Айова, Охайо и да разшири преднината в Пенсилвания. За победа на изборите са необходими 270 гласа в електоралната комисия.

"Пазарите сега губят доверие в чистата победа на Байдън ... Виждаме, че залаганията за Байдън отслабват и значителен ефект от това е укрепването на долара", каза анализаторът на IG Markets Кайл Рода пред Ройтерс .

Поради несигурността относно резултата от изборите доларът поскъпва като надежден актив, което намалява търсенето на злато. Но традиционно жълтият метал се счита за сигурен актив и е поскъпнал с повече от 20% от началото на годината заради рисковете, свързани с пандемията. Скъпият долар обаче прави златото по-малко достъпно за инвеститорите, които притежават други валути.

Друг ключов фактор за долара и златото ще бъдат заседанията на Федералния резерв на САЩ и Банката на Англия в четвъртък. За инвеститорите коментарите на регулаторите относно икономическите очаквания са важни в светлината на влошената ситуация с коронавируса.